Ditelindjet e mija po behen gjithmone e me te bukura - me tha para disa netesh hana15she. Pikerisht ndersa shikonim te dyja fotot e festes se vjetshme.
Oh! Oh! Kjo do te thote qe kete vit duhet te impenjohem akoma me shume....- mendova une.
E ndersa mami Ballakume elaboron deshirat dhe endrrat e bijes se vogel per nje party te paharrueshem, po ju percjell postin e ditelindjes se vjetshme, qe pertesa e shtatzanise e kishte lene te paperfunduar.
Menuja e ditelindjes se hanes15she permbante:
1) torten "Streghetta" (Shtriga e vogel)
2) torten "Pipistrello" (Lakuriqi i nates)
3) brownie me kungull dhe çokollate
4) biskotat "Gishtat e shtriges"
5) "Gjymtyret e mumjeve" (wuerstel pule te mbledhur me pasta sfoglia dhe te pjekur ne furre)
6) "ushqimi i preferuar i shtriges" (Chicken nuggets dhe patatine furre)
7) pizza me merimanga
7) pizza me merimanga
8) biskota etj.
Per te pire:
Per te pire:
1) "gjak i fresket" (leng portokalli te kuq)
2) "esence lakuriqi nate" (coca-cola)
3) "porcioni magjik i shtriges" (leng portokalli dhe karrote)
Torta "Shtriga e vogel"
Perberesit per nje tepsi me diameter 24 cm:
Per bazen:
6 veze ne temperature ambjenti
240 gr sheqer
1 arome vanilje
1 luge lekure limoni
150 gr miell 00
100 gr niseshte
1 pako fryres brumi per embelsira
100 gr gjalp
nje maje luge kripe
Pergatitja:
ndajme ne 2 tasa te veçanta, te verdhat dhe te bardhat e vezeve.
6 veze ne temperature ambjenti
240 gr sheqer
1 arome vanilje
1 luge lekure limoni
150 gr miell 00
100 gr niseshte
1 pako fryres brumi per embelsira
100 gr gjalp
nje maje luge kripe
Pergatitja:
ndajme ne 2 tasa te veçanta, te verdhat dhe te bardhat e vezeve.
Rrahim me rrahes elektrik, per afro 10 minuta, te verdhat e vezeve me disa luge uje rubineti te ngrohte (jo me teper se 5 luge).
I shtojme te verdhave 200 gr sheqer, kripen, vaniljen dhe lekuren e limonit. I rrahim per disa minuta derisa te perftojme nje mase kremoze dhe te zbardhur.
Veç rrahim te bardhat e vezeve me sheqerin e mbetur.
Me pas bashkojme me shume delikatese te bardhat me te verdhat dhe i perziejme me nje luge druri nga poshte-lart, me levizje rrethore, ne menyre qe masa te mos bjere.
Sitim miellin, niseshtene dhe fryresin e brumit dhe ia shtojme mases se mesiperme pak e nga pak (nga 2-3 luge), duke e perzier me te njejten delikatese.
Shkrijme gjalpin dhe sapo te jete ftohur ia shtojme mases se tortes.
Lyejme me gjalp dhe miell nje tepsi ose lagim letren e pjekjes me uje dhe e shtrojme ne tepsi.
I shtojme te verdhave 200 gr sheqer, kripen, vaniljen dhe lekuren e limonit. I rrahim per disa minuta derisa te perftojme nje mase kremoze dhe te zbardhur.
Veç rrahim te bardhat e vezeve me sheqerin e mbetur.
Me pas bashkojme me shume delikatese te bardhat me te verdhat dhe i perziejme me nje luge druri nga poshte-lart, me levizje rrethore, ne menyre qe masa te mos bjere.
Sitim miellin, niseshtene dhe fryresin e brumit dhe ia shtojme mases se mesiperme pak e nga pak (nga 2-3 luge), duke e perzier me te njejten delikatese.
Shkrijme gjalpin dhe sapo te jete ftohur ia shtojme mases se tortes.
Lyejme me gjalp dhe miell nje tepsi ose lagim letren e pjekjes me uje dhe e shtrojme ne tepsi.
Hedhim ne tepsi masen e tortes dhe e pjekin ne furre ne temp. 170°C. Koha ndryshon nga furra ne furre, prandaj sugjeroj gjithmone te perdorni kruajtesen e dhembeve per te provuar nese torta eshte pjekur plotesisht apo jo. Sdq mos e hapni furren 20 minutat e para! (Furra ime e poqi per rreth 50 minuta.)
Pasi torta te jete pjekur e leme edhe 10 minuta te tjere ne furre te fikur.
Me pas e nxjerrim dhe presim derisa te ftohet plotesisht.
Pasi eshte ftohur e ndajme me shume kujdes ne 3 shtresa.
Per mbushjen:
250 gr krem lajthish (si nutella por me e cilesishme)
150 gr pana e fresket
300 gr pana e rrahur
4 gr xhelatine
Pergatitja:
perziejme panen e fresket me kremin e lajthive mbi zjarr te ulet, derisa te perftojme nje mase homogjene.
ne nje tenxhere dhe e vendosim mbi zjarr te
I shtojme xhelatinen e zbutur ne uje dhe e perziejme derisa xhelatina te shperbehet.
E leme kremin te ftohet ne temp. ambjenti dhe rrahim 300 gr pana.
Sapo kremi te jete ftohur, e perziejme me panen duke treguar kujdes qe masa te mos bjere.
Me pas e nxjerrim dhe presim derisa te ftohet plotesisht.
Pasi eshte ftohur e ndajme me shume kujdes ne 3 shtresa.
Per mbushjen:
250 gr krem lajthish (si nutella por me e cilesishme)
150 gr pana e fresket
300 gr pana e rrahur
4 gr xhelatine
Pergatitja:
perziejme panen e fresket me kremin e lajthive mbi zjarr te ulet, derisa te perftojme nje mase homogjene.
ne nje tenxhere dhe e vendosim mbi zjarr te
I shtojme xhelatinen e zbutur ne uje dhe e perziejme derisa xhelatina te shperbehet.
E leme kremin te ftohet ne temp. ambjenti dhe rrahim 300 gr pana.
Sapo kremi te jete ftohur, e perziejme me panen duke treguar kujdes qe masa te mos bjere.
Perfundimi i tortes:
e ndajme bazen ne tre shtresa.
Vendosim mbi pjatance shtresen e pare, te cilen e njomim me qumesht te perzier me pak sheqer.
Shtrojme kremin dhe mbi te vendosim shtresen e dyte te bazes.
Vazhdojme pergatitjen njesoj si me pare.
Ne fund e lyejme torten me kremin e mbetur dhe e zbukurojme me brume sheqeri.
Torta "Lakuriqi i nates"
per realizimin e kesa torte u nisa nga e nje embelsire qe quhet "Bananenschnitten". Ne vend te pandispanjes perdora si baze torten me çokollate Sacher. Ndersa per mbushjen pergatita nje krem te trashe me qumesht, per te evituar krem-budinon e gatshem te supermarkates, qe per mendimin tim eshte i shpifur ne shije dhe aspak i shendetshem.
Perberesit per nje tepsi me diameter 24 cm:
5 veze
150 gr sheqer
75 gr miell
40 gr kakao
20 gr bajame te reduktuara ne miell
120 gr vaj kikirikesh
16 gr pluhur pjekes
kripe sa te kapin majat e gishtave
Pergatitja:
ndajme te verdhat e vezeve nga te bardhat.
Rrahim me rrahes elektrik te verdhat me sheqerin dhe kripen, derisa te zbardhen.
Me pas i shtojme pika-pika vajin, pa ndaluar rrahjen.
Veç rrahim te bardhat e vezeve derisa te shkumohen.
Gjysmen e te bardhave e bashkojme me te verdhat e vezeve.
Gjysmen e te bardhave e bashkojme me te verdhat e vezeve.
Sitim miellin me kakaon dhe pluhurin pjekes. I perziejme me bajamet e reduktuara ne miell.
Pak e nga pak ia shtojme mases me te verdhat e vezeve, duke i perzier me luge druri.
Ne fund i shtojme te bardhat e mbetura.
Pak e nga pak ia shtojme mases me te verdhat e vezeve, duke i perzier me luge druri.
Ne fund i shtojme te bardhat e mbetura.
I perziejme me delikatese nga poshte-lart ne menyre qe te masa te mos bjere.
Lyejme me gjalp dhe miell tepsine dhe hedhim masen e tortes.
E pjekim ne furre ne temp. 180°C per afro 50 minuta.
Pasi te jete pjekur e leme edhe 10 minuta ne furre te fikur.
Per mbushjen:
Lyejme me gjalp dhe miell tepsine dhe hedhim masen e tortes.
E pjekim ne furre ne temp. 180°C per afro 50 minuta.
Pasi te jete pjekur e leme edhe 10 minuta ne furre te fikur.
Per mbushjen:
500 ml qumesht
50 gr niseshte
200 ml panna
100 gr sheqer
arome vanilje
1 luge e vogel mjalte
3 flete xhelatine
reçel kajsie
reçel kajsie
banane sa te nevojiten
leng limoni
leng limoni
Pergatitja: e mbushjes:
hedhim ne nje tenxhere qumeshtin me vaniljen dhe e vendosim mbi zjarr.
Sapo te vloje, heqim vaniljen dhe shtojme sheqerin dhe niseshtene e tretur ne 2 gisht qumesht.
E vendosim tenxheren mbi zjarr te ulet dhe e perziejme papushim ne menyre qe te mos formohen topthat.
Gjate perzierjes i shtojme mjaltin dhe 2 fletet e xhelatines te njomura me pare te uje.
Sapo kremi te jete trashur e heqim nga zjarri dhe e leme te ftohet ne temp. ambjenti, te mbuluar me qese kuzhine.
Nderkohe rrahim me rrahes elektrik panen.
Bashkojme panen me kremin duke i perzier me delikatese.
Perfundimi i tortes:
e ndajme bazen ne dy ose tre shtresa.
Vendosim mbi pjatance shtresen e pare, te cilen e lyejme me reçel kajsie dhe e mbulojme me feta banane.
Mbi to hedhim kremin dhe siper tij vendosim shtresen e dyte te bazes.
Vazhdojme me kete renditje derisa te kompletohet torta.
Ne fund e lyejme torten me ganache çokollate dhe e dekorojme sipas deshires.
Mbi to hedhim kremin dhe siper tij vendosim shtresen e dyte te bazes.
Vazhdojme me kete renditje derisa te kompletohet torta.
Ne fund e lyejme torten me ganache çokollate dhe e dekorojme sipas deshires.
Ballakumja shtatzane ne versionin shtriga, ndersa u servirte femijeve chicken nuggets dhe patatina |
Brownie me kungull
Perberesit:
120 gr gjalp
280 gr sheqer
170 gr çokollate me permbajtje te larte kakao
250 gr miell
4 veze
280 gr tul kungulli
1 luge e vogel pluhur pjekes
nje maje luge kripe
arome vanilje
1 luge e vogel kanelle
60 ml vaj luledielli
arre moskat
Pergatitja:
ndezim furren ne temp. 180°C.
Shkrijme ne banjomaria çokollaten me gjalpin.
Rrahim per afro 5 min. me rrahes elektrik vezet me sheqerin dhe aromen e vaniljes.
Perziejme ne nje tas miellin me pluhurin pjekes, arren moskat, kripen dhe ia shtojme mases me veze.
E ndajme masen pergjysem ne 2 tasa te veçante.
Ne njerin hedhim çokollaten e shkrire, ndersa ne tjetrin hedhim vajin, kungullin e reduktuar ne pure dhe kanellen.
Veshim me leter pjekjeje nje tepsi drejtkendeshe me borde jo shume te larte dhe shtrojme masat duke i alternuar.
E pjekim brownie-n ne furre ne temp. 180°C per afro 45 minuta.
E leme te ftohet plotesisht per disa ore e me pas e presim per ta servirur.
Biskotat "Gishtat e shtriges"
Perberesit per afro 20 cope:
100 gr gjalp
100 gr sheqer pluhur
280 gr miell 00
1 luge e vogel pluhur pjekes
1 veze e plote + 1 e verdhe veze
nje maje luge kripe
esence vanilje
Pergatitja:
pergatisim nje brume biskotash duke perzier miellin me gjalpin e ftohte, vezen + te verdhen e vezes, sheqerin, kripen, esencen e vaniljes dhe pluhurin pjekes.
Pasi brumi te kete perftuar elasticitet e ndajme ne toptha te vegjel, te cileve duke i rrotulluar midis duarve, u japim formen e gishterinjve.
Per te formuar thonjte lyejme bajamet me pak te bardhe veze dhe i ngjisim me ekstremitetin e gishtit.
I pjekim gishtat e shtriges ne furre ne temp. 180°C per afro 20 minuta.
Pasi jane ftohur i lyejme me pak kakao per t'i bere sa me sugjestive.
Pizza me ullinjte e prere ne forme merimangash e porositur tek "Pizza al volo" https://www.facebook.com/osman.kazazi |
Gjymtyret e mumjeve
Perberesit:
wuerstel
pasta sfoglia
e bardhe veze
Pergatitja:
presim ne shirita peten e pasta sfoglia-s dhe mbedhim me te wuerstel-in. I lyejme me te bardhe veze dhe i pjekim ne furre per pak minuta.