Per receten e sotme falenderimet i shkojne shiteses se peshkut.
Kur ju sherbejne shitese italiane mos ngurroni t'i pyesni sesi mund te gatuhen peshqit, pasi jo vetem mbartin njohurite e nje enciklopedie per llojet e peshqve e dine te dallojne freskine e tyre vetem duke i pare ne sy, por dine edhe nje mori recetash. Ne fakt duke qene Italia gadishull, ska si te ndodhe ndryshe.
Kur ju sherbejne shitese italiane mos ngurroni t'i pyesni sesi mund te gatuhen peshqit, pasi jo vetem mbartin njohurite e nje enciklopedie per llojet e peshqve e dine te dallojne freskine e tyre vetem duke i pare ne sy, por dine edhe nje mori recetash. Ne fakt duke qene Italia gadishull, ska si te ndodhe ndryshe.
Shitesja ime, se ciles une i them "grazie" çdo minute qendrimi ne dyqan, pasi ben me kenaqesi ate qe une urrej te bej, pra larjen dhe pastrimin e peshkut, duhet te jete edhe nje kuzhiniere fantastike.
Meqenese une shume peshq nuk i njoh, ath ia tregoj me gisht si kalamajte para akullorexhiut. Ajo komplimenton zgjedhjen time (por keto jane furça sigurisht, sepse si shumica e shqiptare une s'di te dalloje shume lloje peshqish qe tregtohen ne Itali), me pyet sesi do t'i gatuaje. Une buzeqesh dhe e pyes çfare me sugjeron ajo. Kaq mjafton qe ajo te derdhe si nje prrua pas shiut gjithe repertorin e saj kulinar.
Te shtunen mjaftoi t'i thoja qe kam disa finoke ne frigorifer dhe paf me tregoi receten..
Hmm.. lepija gishtat dhe e uroja gjate gjithe drekes :)
Tave me koce dhe finoke
2 koce
4-5 finoke
2 limone
trumez
hudher
kripe
piper
vaj ulliri extravergine
Pergatitja:
i pastrojme finoket dhe i ndajme me kater ose me shume pjese. I ziejme per 10 minuta ne uje me kripe.
Lyejme nje tave me vaj dhe vendosim peshqit e lare.
I kriposim, peperosim dhe ne mes te secilit vendosim nga nje degez trumez. Trumza i jep nje arome fantastike peshkut.
I vendosim peshqit ne tave. Qerojme 2 thelba hudher dhe i hedhim ne tave.
Gjithashtu kullojme finoket, tashme te zier, e i hedhim edhe ato ne tave.
I sperkatim me vaj ulliri te nje cilesie shume te mire dhe i pjekim ne furre per afro 20-30 minuta, ne temp. 190-200°C.
Ne mes te kohes se pjekjes, i kthejme.
Pasi jane pjekur, i sperkatim me lengun e limonave.
Gjak e dhjame :D
italiano
Orata al forno con finocchi
Orata al forno con finocchi
2 orate
4-5 finocchi
4-5 finocchi
2 limoni
timo
aglio
sale
pepe
olio evo
Preparazione:
pulire i finocchi e tagliarli in quattro e/o più parti. Farli cuocere in abbondante acqua salata per una decina di minuti.
Nel frattempo pulire le orate.
Dopo averle salate e pepate, mettere dentro ciascuna un rametto di timo.
Adagiatele in un teglia unta d'olio, assieme a 2 spicchi d'aglio.
Scolare i finocchi e trasferirli nella teglia, attorno alle orate.
Condire con olio d'oliva extravergine ed infornare per 20-30 minuti a 190-200°C.
Prima di servire spruzzate la pietanza con succo di limone.
No comments:
Post a Comment