Shalsi eshte nje fshat ne Elbasan dhe shprehja perdoret per te treguar nje mundim te pajustifikuar, meqenese fergesa eshte njesoj e mire si ne Shales dhe ne Elbasan s'ia vlen barra qerane.
Tashti, duhet ta pohoj qe jam partizane e se shkuares per nje fergese deri ne Shales, por tamam-tamam kete here nuk u nisa per fergese, se po ishte ashtu kisha shkuar me mire ne Elbasan, por aksidentalisht rasti me nxorri para syve gjizen (ose gizen si i themi ne elbasanasit :P). E si mendoni ju kur elbasanasit i del perpara giza rri dot pa gatuar fergesen?!?! Mazallah!!! :)
Tashti, duhet ta pohoj qe jam partizane e se shkuares per nje fergese deri ne Shales, por tamam-tamam kete here nuk u nisa per fergese, se po ishte ashtu kisha shkuar me mire ne Elbasan, por aksidentalisht rasti me nxorri para syve gjizen (ose gizen si i themi ne elbasanasit :P). E si mendoni ju kur elbasanasit i del perpara giza rri dot pa gatuar fergesen?!?! Mazallah!!! :)
Prandaj te dashur fansa kjo eshte receta e fergeses se Elbasanit, dmth si e ban gjyshja ime, si e ban ime ame ene si e baj une :)))))
Pasi specat jane skuqur, i vendosim ne nje pjate bashke me nje pjese vaji te skuqjes dhe i kriposim. Ne pjesen tjeter te vajit skuqim hudhren me specin djeges. Me pas i shtojme domatet e grira imet. I rregullojme me kripe dhe i leme te gatuhen derisa domatja te shperbehet.
Heqim hudhren dhe i shtojme gjizen bashke me 1-2 luge gjelle uje. I kaurdisim per 5-7 minuta ne zjarr te ulet dhe i shtojme specat e skuqura bashke me vajin qe hoqem menjane.
Perberesit per 4 persona:
4 domate te medha e te kuqe
200 gr gjize
gjysem kg speca te njoma
spec djeges
1 thelb hudher
kripe
vaj ulliri
i pastrojme specat dhe i skuqim ne nje tigan me vaj ulliri.
Mua me pelqejne kur jane te plota, dmth me gjithe fara. E di qe farat s'bejne mire per stomakun, por duke qene se hera e fundit kur kam ngrene fergese - te denje per kete emer - ka qene para 3 vitesh, doja ta haja ashtu siç me shijonte :)
Mua me pelqejne kur jane te plota, dmth me gjithe fara. E di qe farat s'bejne mire per stomakun, por duke qene se hera e fundit kur kam ngrene fergese - te denje per kete emer - ka qene para 3 vitesh, doja ta haja ashtu siç me shijonte :)
Pasi specat jane skuqur, i vendosim ne nje pjate bashke me nje pjese vaji te skuqjes dhe i kriposim. Ne pjesen tjeter te vajit skuqim hudhren me specin djeges. Me pas i shtojme domatet e grira imet. I rregullojme me kripe dhe i leme te gatuhen derisa domatja te shperbehet.
Heqim hudhren dhe i shtojme gjizen bashke me 1-2 luge gjelle uje. I kaurdisim per 5-7 minuta ne zjarr te ulet dhe i shtojme specat e skuqura bashke me vajin qe hoqem menjane.
E servirim te ngrohte me feta buke dhe sallate me domate, kastraveca dhe qepe te kuqe...dhe po patet munci me noi gote raki ene Suf Myzyrin :D
Rrofsh! Vetem per kete fergese i meriton te gjitha liket
ReplyDeleteShume pershendetje nga nje patriote e jotja