Shkruaj perberesin ...

Tuesday, February 28, 2012

Tave me koce dhe finoke - Orata al forno con finocchi


Per receten e sotme falenderimet i shkojne shiteses se peshkut. 
Kur ju sherbejne shitese italiane mos ngurroni t'i pyesni sesi mund te gatuhen peshqit, pasi jo vetem mbartin njohurite e nje enciklopedie per llojet e peshqve e dine te dallojne freskine e tyre vetem duke i pare ne sy, por dine edhe nje mori recetash. Ne fakt duke qene Italia gadishull, ska si te ndodhe ndryshe. 
Shitesja ime, se ciles une i them "grazie" çdo minute qendrimi ne dyqan, pasi ben me kenaqesi ate qe une urrej te bej, pra larjen dhe pastrimin e peshkut, duhet te jete edhe nje kuzhiniere fantastike. 
Meqenese une shume peshq nuk i njoh, ath ia tregoj me gisht si kalamajte para akullorexhiut. Ajo komplimenton zgjedhjen time (por keto jane furça sigurisht, sepse si shumica e shqiptare une s'di te dalloje shume lloje peshqish qe tregtohen ne Itali), me pyet sesi do t'i gatuaje. Une buzeqesh dhe e pyes çfare me sugjeron ajo. Kaq mjafton qe ajo te derdhe si nje prrua pas shiut gjithe repertorin e saj kulinar.
Te shtunen mjaftoi t'i thoja qe kam disa finoke ne frigorifer dhe paf me tregoi receten..
Hmm.. lepija gishtat dhe e uroja gjate gjithe drekes :)



Tave me koce dhe finoke

2 koce
4-5 finoke
2 limone
trumez
hudher
kripe
piper
vaj ulliri extravergine

Pergatitja:
i pastrojme finoket dhe i ndajme me kater ose me shume pjese. I ziejme per 10 minuta ne uje me kripe.
Lyejme nje tave me vaj dhe vendosim peshqit e lare. 
I kriposim, peperosim dhe ne mes te secilit vendosim nga nje degez trumez. Trumza i jep nje arome fantastike peshkut.
I vendosim peshqit ne tave. Qerojme 2 thelba hudher dhe i hedhim ne tave. 
Gjithashtu kullojme finoket, tashme te zier, e i hedhim edhe ato ne tave. 
I sperkatim me vaj ulliri te nje cilesie shume te mire dhe i pjekim ne furre per afro 20-30 minuta, ne temp. 190-200°C. 
Ne mes te kohes se pjekjes, i kthejme.
Pasi jane pjekur, i sperkatim me lengun e limonave. 

Gjak e dhjame :D





italiano
Orata al forno con finocchi

2 orate
4-5 finocchi
2 limoni
timo
aglio
sale
pepe
olio evo

Preparazione:
pulire i finocchi e tagliarli in quattro e/o più parti. Farli cuocere in abbondante acqua salata per una decina di minuti.
Nel frattempo pulire le orate.
Dopo averle salate e pepate, mettere dentro ciascuna un rametto di timo.
Adagiatele in un teglia unta d'olio, assieme a 2 spicchi d'aglio. 
Scolare i finocchi e trasferirli nella teglia, attorno alle orate. 
Condire con olio d'oliva extravergine ed infornare per 20-30 minuti a 190-200°C.
Prima di servire spruzzate la pietanza con succo di limone.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...