Shkruaj perberesin ...

Sunday, February 26, 2012

Antipaste me gjize ruse homemade

Para disa ditesh, krejt rastesisht, gjeta ne nje supermarkate qumeshtin kefir.  Eshte produkt qe me zor gjindet ne Bolzano, prandaj pa u menduar dy here futa 2 shishe ne kosh.
Kefiri i ben shume mire organizmit por ama ne shije mua nuk me entuziasmon (tamam-tamam s'me pelqen fare!), por i transformuar ne gjize eshte krejt e kunderta. I ngjason pak ne shije gjizes shqiptare.






Gjizen time e pergatita ne kete menyre: hodha Kefirin ne nje broke qelqi dhe e vura ne nje tenxhere te madhe. I hodha tenxheres uje, aq sa te mbushej treçereku i saj dhe e lashe te vlonte uji per disa minuta.
Me pas e fika dhe e lashe per gjysem ore broken ne ujin e nxehte.
E hodha Kefirin ne nje nape dhe e kullova njesoj si gjizen apo salcen e kosit, pra per nje nate.
Te nesermen e kriposa dhe vendosa ta perdore per realizimin e nje antipaste ruse nga libri "Sapori dal mondo". 
Meqenese hira e kefirit eshte shume e shendetshme mendova te mos e hudh, por ta perdor per pergatitjen e blinis. 
Por per te realizuar receten origjinale, nese nuk keni mundesi te gjeni  kefir dhe/ose hire kefiri, duhet zevendesoni 75ml te hires me 75 ml qumesht. 






Antipaste ruse - Blinis me gjize kefiri dhe salmon te tymosur

Pergatitja e blinis:
me masat e meposhtme do te perftoni 25-30 cope blinis. Blinis mund t'i konsevoni ne frigorifer, ne zonen e akullit.

200 gr miell
7 gr maje birre
75 ml kos
75 ml hire kefiri
2 veze
50 gr gjalp
1,5 dl pana
gjalp per tiganin
kripe
nje maje luge sheqer


Pergatitja:
ngrohim pak hiren e kefirit dhe i shtojme majen e birres. E perziejme derisa maja e birres te shkrihet.
Ne nje tas hedhim miellin. I shtojme te verdhat e vezeve, hiren e kefirit pak e nga pak, sheqerin, kosin dhe gjalpin e shkrire.
I perziejme dhe i leme te pushojme per disa ore.
Nderkohe rrahim me rrahes elektrik te bardhat e vezeve derisa te shkumohen.
Gjithashtu rrahim edhe panen me pak kripe.
I bashkojme te treja masat duke i perzier me delikatese.
Ngrohim nje tigan dhe e lyejme me pak gjalp. 
Hedhim nje luge mase ne tigan dhe e skuqim nga te dyja anet, njesoj si petullat.  

Per mbushjen:
gjize kefiri
pak kos
kripe
hudher gjarpri
koper (nese e gjeni te fresket)
salmon i tymosur
vaj ulliri
masat me sy e sipas deshires

perziejme gjizen me 2 luge kos, hudhren e gjarprit dhe kopren te grire imet, nese e kemi, e  salmonin e tymosur te prere ne copa te vogla. I shtojme 1 luge vaj ulliri, i perziejme mire e mire.
I servirim blinis me harxhen e mesiperme. Sipas deshires mund t'i rrotullojme ose t'i mbledhim ne forme bohçe ose mund t'i servirim keshtu minimalisht siç me pelqen mua.

  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...