Shkruaj perberesin ...

Sunday, February 5, 2012

Spatzln

Spatzln eshte nje recete pa autor. Ne fakt dikush e ka shpikur por nuk dihet nese ky dikushi ishte zvicerian, bavarez apo tirolez.
"Ich bin" njeri, "Ich bin" tjetri dhe ka shekuj qe ky mister nuk eshte zgjidhur.
I kam provuar te trija variantet por, hatri mos i ngele kujt, une VDES per spatzlet e krahines sime, Alto Adige-Südtirol.
Biles ne vdesim si familje per spatzln! Ime bije i pelqen aq shume saqe e vendos qe ne shtepi qe ne restorant do te porosise spatzln. Zakonisht i hame ne restorant sepse gatimi i tyre, siç do ta lexoni me poshte t'i ben nervat kaçurrel me ato levizjet para-mbrapa, POOOOR... sot une vendosa t'i beje vete! S'ka lezet!..kam publikuar ketu lloj-lloj recetash, te soj e sorrollopit, e skam publikuar ate qe eshte receta "njish" e Bolzanos :)







Südtiroler Spatzln
(ne kete recete ndjehet dukshem influenca e kuzhines italiane)

Perberesit per 4 persona:
200 gr miell
3 veze
250 gr spinaq i zier
kripe
vaj ulliri
3 luge qumesht

100 gr mish i thare (prosciutto cotto)
pana kuzhine
gjalp
kripe
piper
djathe parmigiano reggiano

Pergatitja:
per pergatitjen e kesaj pjate duhet nje send si puna e ketij ne foto. Mgjth mund ta zevendesoni me shtypesen e patateve...Nese ju mungon edhe shtypesja, bejeni brumin pak me te trashe dhe punojeni ne nje plan derrase te lyer me miell. Rrotullojini me gishta derisa te perftoni disa copa te vogla brumi, njesoj si rosnicat labe. Nese s'ia keni haberin as rosnicave labe... çer t'ju them une i shkreti!...nderroni blog :)



Spinaqin e zier, te kulluar dhe te shtrydhur e hedhim ne mixer. I shtojme miellin, vezet, kripen, piperin dhe qumeshtin. I perziejme perberesit derisa te na formohet nje brumi jo shume kompakt.

Ne nje tenxhere hedhim uje te bollshem, kripe dhe 2 luge vaj ulliri. Sapo uji arrin temp. e vlimit e ulim pak temp. e zjarrit

Vendosim mbi tenxhere sendin e spatzln dhe e levizim para-mbrapa derisa te mbaroje i gjithe brumi.
Pas kesaj pune para-mbrapa, qe besomeni, do ju duket sfilitese :P, spatzln e vegjel do te dalin ne siperfaqe te tenxheres.
Nderkohe ne nje tigan me borde te larte, shkrijme gjalp dhe skuqim ne te copa proshute te prera imet.
I hedhim pana dhe nje dore te mire djathe parmigiano te grire.
Kullojme spatzln dhe i hedhim ne tiganin ku kemi harxhin. I kaurdisim dhe i servirim menjehere sa pana nuk eshte mpiksur. I servirim me djathe parmigiano reggiano dhe pak piper nese deshironi.
Mmmmmm ça te mila! - thoshte ime bije kur ishte e vogel :)
Gjak e dhjame :D 



In italiano

Südtiroler Spatzln
(in questa ricetta si sente l'influenza della cucina italiana)

Ingredienti per 4 persone:
200 gr farina 
3 uova
250 gr spinaci già lessati
sale
olio d'oliva
3 cucchiai di latte

100 gr prosciutto cotto
panna
burro q.b.
sale
pepe
parmigiano reggiano

Procedimento:
per la preparazione di questo piatto si necessita un aggeggio come quello nello foto di cui sopra. In mancanza potete sostituirlo con lo schiacciapatate.
Mettere nello mixer i spinaci lessati e strizzati per bene.
Aggiungere le uova, la farina, il latte, il sale ed il pepe. Mixare fino ad ottenere un impasto molle.
In una pentola alta far bollire abbondante acqua con un pò di sale e 2 cucchiai di olio.
Riempiere l'apposito attrezzo con l'impasto e muovendolo si otterranno i spatzln.
In un tegame sciogliere del burro e soffriggere il prosciutto cotto tagliato finemente.
Aggiungere la panna ed una manciata di parmigiano reggiano.
Scolare i spatzln e condire con la crema.
Servire immediatamente, volendo con un pò di parmigiano grattugiato e del pepe nero.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...