Shkruaj perberesin ...

Monday, December 12, 2011

Zimtsterne - Yjet prej kanelle



Ja na erdhi viti i ri,
sa jam i gezuar,
porsi une dhe çdo femije
pret per ta festuar.....

Femijet gjermane festat e fundvitit i presin me Zimsterne, qe ne shqip perkthehet, biskota prej kanelle.
Te jem e sinqerte jane me te veshtira sesa biskotat me miell dhe gjalp per t'u realizuar  por, per aromen dhe veçantine e tyre ia vlen te provohen.  E ia vlen te provohen me nje filxhan çaj me aroma.




Zimsterne
Perberesit per afro 30-40 cope:

200 gr bajame te reduktuara
150 gr sheqer
1 e gjysem, te bardha vezesh
1 luge e vogel kanelle
1 luge e vogel me ereza te perziera: xhinxher, arre moskat, karafil, te reduktuara ne pluhur
gjysem luge e vogel lekure limoni

per mbulesen:
125 gr sheqer pluhur
1 e bardhe veze

Pergatitja:
perziejme bajamet e reduktuara ne pluhur me sheqerin, lekuren e limonit dhe erezat.
Veç rrahim te bardhat e vezeve derisa te zbardhen e shkumohen dhe ia shtojme mases se mesiperme, pak e nga pak, derisa te perfitojme nje lloj brumi. Brumi i perftuar do te jete ngjites dhe i paadministrueshem, prandaj e sperkatim siperfaqen e tryezes me miell dhe e hapim brumin me duar.
Gjithashtu sperkatim edhe siperfaqen e brumit me miell, ne menyre qe okllai te mos ngjitet.
E hapim peten me trashesi rreth 1 cm.
Me ane te nje forme biskotash formojme yjet dhe i vendosim ne nje tepsi te mbuluar me leter pjekjeje.
Duke qene masa e brumit jo aq e ngjeshur si per biskotat me gjalp, do te hasni veshtiresi ne formimin e yjeve, pasi masa mbetet e ngjitur tek forma. Hilja ime konsiston ne njomjen e here-pas-hershme me uje te formes se yllit. Kerkon içik durim por garaton rezultatin.
I pjekim ne temp. 150°C per afro 15-20 minuta. Keto lloj biskotash nuk marrin ngjyren e arte te pjekjes prandaj pasi te kaloje koha e mesiperme hiqini nga furra dhe lerini menjane te ftohen.
Per mbulesen e bardhe rrahim me rrahes elektrik te bardhen e vezes derisa te shkumohet dhe i shtojme sheqerin pluhur. 
Me kete krem te bardhe lyejme siperfaqet e biskotave dhe i leme te thahen ne ambjent shtepie.
Keto lloj biskotash mund te konservohen gjate te mbyllura hermetikisht....nese rezitojne gjate :)

  


Italiano

Zimsterne - biscotti tedeschi alla cannella
Ingredienti per ca. 30-40 stelline:

200 gr mandorle in polvere
150 gr zucchero
1 +1/2 albumi
1 cucchiaino cannella
1 cucchiaino aromi macinati: zenzero, noce moscata, garofano
1/2 cucchiaino buccia grattugiata di limone

Per la glassa:

125 gr zucchero a velo
1 albume

Preparazione:
mescolare le mandorle con lo zucchero, la buccia del limone e gli aromi.
A parte montare a neve gli albumi.
Aggiungerli poco a poco alla massa sopraindicata, fino ad ottenere un impasto compatto ma appiccicoso.
Per renderlo maneggiabile spolverare la planetaria con un pò di farina.
Stendere l'impasto con le mani.
Spolverare la superficie dell'impasto con altra farina ed infine stendere non più di 1 cm.
Infornare a 150°C per ca. 20 minuti.
Lasciar raffreddare e preparare la glassa.
Montare a neve l'albume e aggiundere lo zucchero.
Splamare con la glassa i biscotti e lasciar asciugare.
Questi biscotti si conservano parecchio se chiusi ermeticamente...ma resisteranno tanto a lungo?!?! :)



Ottimi per accompagnare il tè alle spezie.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...