Shkruaj perberesin ...

Sunday, March 11, 2012

Profiterole me krem dardhe dhe ganache çokollate





Perberesit per 8 persona:

Per profiterolet:
90 gr margarine
90 gr miell
170 gr veze (rreth 3 veze)
1 gr pluhur pjekes per embelsira
210 ml uje
kripe sa te kapin majat e gishtave



Pergatitja e profiteroleve:
ne nje tenxhere ngrohim ujin. I shtojme margarinen dhe kripen.
Sapo uji te arrije temp. e vlimit, i shtojme miellin, pak e nga pak.
E perziejme ne fillim me tel kuzhine dhe me pas me luge druri.
Kur masa te shkeputet plotesisht nga bordet e tenxheres, pra kur merr formen e brumit, ath eshte gati.
Para se t'i hedhim vezet, e transferojme masen ne nje plan derrase dhe e hapim me luge druri ne menyre qe te ftohet.
Me pas i shtojme vezet, nje e nga nje dhe e punojme brumin qe t'i thithe ne menyre homogjene.
Ne fund i shtojme 1 gr pluhur pjekes, pra nje maje luge apo thike me sakte.
Mbushin me masen e profiteroleve nje sac-a-poche dhe formojme topthat e profiteroleve ne nje tepsi te lyer me gjalp.
I pjekim ne furre ne temp. 200°C derisa te marrin nje ngjyre te arte.
Nderkohe qe profiterolet piqen merremi me pergatitjen e ganache çokollate.


Per ganache çokollate:

250 ml uje
200 gr çokollate e zeze
40 gr gjalp
2 luge kakao

Pergatitja:
ngrohim ujin ne nje tenxhere. I shtojme çokollaten e prere ne copa te vogla dhe e perziejme derisa te shkrihet.
I shtojme kakao. E perziejme.
Ne fund i shtojme gjalpin dhe e perziejme.
E hedhim ne nje tas dhe e leme menjane te ftohet.



Per mbushjen:
4 te verdha vezesh
100 gr sheqer
30 gr miell
gjysem litri qumesht
vanilje
200 ml pana per embelsira
sheqer pluhur sipas deshires
300 gr dardha
150 ml vere moskat
20 gr sheqer

Pergatitja:
hedhim qumeshtin dhe vaniljen ne nje tenxhere dhe e vlojme.
Ne nje tas rrahim me tel kuzhine te verdhat e vezeve me sheqerin. 
I shtojme pak e nga pak miellin dhe e perziejme.
Pasi qumeshti eshte ftohur pak, aq sa ta duroje gishti i vogel, hedhim mases me veze. Pak e nga pak dhe duke e perzier pa nderprerje!
E rivendosim masen ne tenxhere dhe me pas mbi zjarr te ulet. 
E perziejme pa nderprerje me luge druri ose tel kuzhine derisa te trashet. 
E hedhim kremin ne nje tas. E mbulojme me qese kuzhine dhe e leme te ftohet.

Ne nje tenxhere ziejme dardhen e prere ne kubike te vegjel me 20 gr sheqer dhe 150 ml vere moskat, derisa vera te shteroje.
Dardhen e kalojme ne mixer dhe e reduktojme ne pure.

Rrahim panen me sheqer pluhur dhe nje pjese ia shtojme kremit pastiçer tashme te ftohur dhe pjesen tjeter e leme menjane per zbukurimin.
I shtojme gjithashtu edhe purene e dardhes. E perziejme kremin dhe me ane te nje sac-a-poche mbushim profiterolet.

Ne pjaten e servirjes hedhim disa luge ganache çokollate dhe rendisim njeri mbi tjetrin profiterolet e mbushur. U hedhim siper ganache çokollate.
E zbukurojme sipas deshires me pana te rrahur dhe dardhe te fresket.



Gjak e dhjame :D


2 comments:

  1. Ho scoperto per caso il tuo blog. Ti faccio i miei complimenti! Potresti tradurre per favore anche questa ricetta? Grazie

    ReplyDelete
  2. Grazie Clotilde. Lo farò nei prox. giorni :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...