Shkruaj perberesin ...

Tuesday, November 29, 2011

Revani cupcakes




  
Nella mia famiglia il revani aveva una sua ricorrenza. Veniva preparato dalla zia di mia mamma, Zia Aishe, per celebrare l'arrivo della primavera. Zia Aisha era la pasticcera della famiglia, nonché sorella di mio nonno. Una donna minuta. Di poche parole ma che sapeva essere un ottima ascoltatrice. Portava i suoi bei capelli ricci raccolti da due fermagli insignificanti ed era l'unica in famiglia a vestirsi di nero, come se il compito di tenere il lutto per i membri scomparsi aspettasse soltanto a lei. 
I miei parenti ricordano tuttora quando sono scappata via di nascosto da un matrimonio. Ho scatenato un panico generale ed ho quasi rovinato il matrimonio della cugina. Avevo poco più di 2 anni. Tutti i parenti, compreso lo sposo, mi hanno cercata dappertutto ed infine mi hanno trovata che bussavo alla porta della zia Aisha...da chissà quanto tempo :)
Ero molto legata a lei e mi fa male vedere come la vecchiaia ha rimpicciolito il suo corpicino. Quello sguardo dove trovavo conforto è stato rimpiazzato da una sensazione di assenza e le sue ossa, che una volta mescolavano per ore dei dolci, ora si spezzano di continuo.
Mentre scrivo questo post mi sembra di sentire il profumo dello zucchero a velo. Il crack di una quantità di uova, che all'epoca dell'infanzia mi sembrava enorme. Di vedere i cerchi che formava il cucchiaio di legno nella pentola di rame. I dolci di zia Aisha non erano elaborati però sapevano di chissàche di meraviglioso, come se per magia riuscisse a materializzare in loro la sua stessa semplicità e dolcezza.







Revani cupcakes

Ingredienti per ca. 15 cupcakes:

150 gr di burro temp. ambiente
150 gr di zucchero a velo
125 gr di farina 
4 uova
1/2 cucchiaino di lievito per dolci
1/2 cucchiaino di buccia di limone grattugiata

Per lo sciroppo:

300 gr di zucchero
mezzo litro di acqua
un pizzico di cannella
buccia di mandarino

panna fresca montata
gherigli di noci

Preparazione:

lavorare il burro con lo zucchero a velo per una quindicina di minuta finché la massa si schiarisce.
Dividere il tuorli dagli albumi.
Aggiungere alla massa col burro i tuorli uno ad uno senza smettere di mescolare.
Montare gli albumi a neve con un pizzico di sale. 
Setacciare la farina con il lievito ed aggiungere a cucchiate alla massa con i tuorli. 
Unire alla massa gli albumi montati a mescolare con un cucchiaio di legno formando dei cerchi nell'impasto.
Dividere nelle apposite formine ed infornare a 170°C per 40 minuta ca. (fare la prova dello stuzzicadenti!).
Nel frattempo preparare lo sciroppo bollendo gli ingredienti per una ventina di minuti finché la massa si addensa.
Inzuppare i cupcakes con lo sciroppo caldo ma non bollente. Ripetere l'operazione 2-3 volte finché abbiano assorbito tutto lo sciroppo.
Decorare con la panna montata ed i gherigli di noci.


P.S. la ricetta di zia Aishe, che per altezza e sofficità a me ricorda la torta paradiso, non prevedeva l'inzuppamento nello sciroppo, quindi la ricetta di cui sopra è una mia variazione, ma vi prometto che, per la ricorrenza di cui vi ho parlato, vi porterò la ricetta originale della zia.







Shqip


Revani cupcakes

Perberesit per rreth 15 cupcakes:

150 gr gjalp ne temp. ambjenti
150 gr sheqer pluhur
125 gr miell
4 veze
1/2 luge e vogel pluhur pjekes per embelsira
1/2 luge e vogel lekure portokalli

Per sherbetin:

300 gr sheqer
gjysem liter uje
nje maje luge kanelle
lekure mandarine

gjithashtu pana e rrahur me sheqer
arra te thyera

Pergatitja:

rrahim gjalpin me sheqerin pluhur per afro 10 minuta, derisa masa te zbardhet.
Ndajme te verdhat nga te bardhat e vezeve.
Mases me gjalp i shtojme te verdhat, nje e nga nje, pa nderprere rrahjen.
Rrahim me rrahes elektrik te bardhat e vezeve me nje maje luge kripe.
Sitim miellin me pluhurin pjekes dhe ia shtojme mases pak e nga pak.
Bashkojme te bardhat e vezeve me te masen tjeter dhe i perziejme me nje luge druri me levizje rrethore.
E ndajme masen ne format e cupcakes dhe e pjekim ne temp. 170°C
per rreth 40 minuta (beni proven e kruajteses se dhembeve!).
Nderkohe pergatisim sherbetin duke vluar te gjithe perberesit per afro 15-20 minuta derisa lengu te trashet.
I njomim cupcakes me sherbetin e ngrohte, por jo te nxehte.
E perserisim kete veprim 2-3 here derisa cupcakes te thithin gjithe sherbetin.
I zbukurojme me pana te rrahur me sheqer dhe arra te thyera.

Gjak e dhjame :D



Tuesday, November 22, 2011

Quando il risotto alla milanese incontra la zucca...



Ho quasi 33 anni. Molti dei quali vissuti in Italia. In una città tra le Dolomiti. Nonostante la città dove vivo è piccola,  non esiste una comunità. 
Da una parte sono gli autoctoni, che per diverse ragioni nazionalistiche e per non far assimilare la loro cultura,  hanno creato nei secoli una comunità ben compatta e tradizionale. Dall'altra parte sono gli italiani, venuti da tutte le regioni dell'Italia nelle vesti di immigrati e portando con sè, nella valigetta dei usi e costumi, modi diversi di concepire la comunità. Dopo la caduta del Muro di Berlino sono arrivati gli stranieri. Albanesi, marocchini, tunisini, cechi, slovacchi ecc., ognuno portando con sè pezzi di culture, trasformando la società in una  società caleidoscopica.
In questo mix di etnie e culture una cosa pare chiara: qui i panni sporchi NON si lavano in casa!
La voce si alza se subisci un ingiustizia. La società - diversamente da quello che succede e/o succedeva nelle certe comunità in Sicilia, Calabria, Albania, Tunisia, Marocco - valuta soltanto il fatto accaduto separatamente dai precedenti. 
In questa società civile l'individuo non ha paura di esprimersi, di denunciare fatti e ingiustizie subite, perchè in una società civile nessuno ti si scaglierà contro cercando di intimidirti con la violenza, fisica o verbale che sia. Nessuno ti ricorderà che "sei un infame! Hai dimenticato i favori?..." .
La discussione non degenerà in violenza perchè non abbiamo a che fare con una comunità non-civile, che non conosce nessuna etica, e il cui obbiettivo è tapparti la bocca, perchè in queste  comunità la parola d'ordine è obbedienza.
Queste sono le riflessioni di una giornata grigia quando mi sento canticchiare "Losing my religion" (nonostante le smentite sul significato della canzone, io me la canticchio in quei momenti quando vengo afflitta dalla ipocrisia e dalla malvagità della gente).  Mi da una forza pazzesca questa canzone.





In questa giornata grigia ho cucinato anche un risotto un pò strano con la zucca...

Risotto alla milanese con la zucca

Ingredienti per 3 persone:
250 gr riso carnaroli
2 cucchiai di burro
250 gr zucca
1 cipolla
0,16 gr zafferano
1 bicchiere vino bianco
pepe nero
ca. 1 l brodo vegetale
olio d'oliva
grana padano 

Preparazione:
tagliare finemente la cipolla e soffrigerla nel burro e olio d'oliva.
Aggiungere il risotto e mescolare per pochi minuti.
Versare il vino bianco e farlo evaporare. 
Aggiungere poi la zucca tagliata a dadini e 2-3 mestoli di brodo vegetale.  
Mescolare ogni tanto aggiungendo brodo se necessario.
Diluire nel brodo il zafferano e versarlo nel risotto poco prima di fine cottura assieme ad una noce di burro.
Servire con del grana grattugiato e del pepe nero.

P.s.: ero in tentazione di aromatizzare questo risotto con un pò di rosmarino...




Thursday, November 17, 2011

Panine te mbushura




Per rreth 30 panine:

500 gr miell
2 luge sheqer
2 luge kripe
3 luge vaj
300 ml qumesht
25 gr maje birre e fresket


Pergatitja:

pergatisim nje brume me te gjithe perberesit e mesiperm. E punojme brumin mire e mire. E rrahim. E shtypim dhe e perplasim pa meshire ne tryezen e punes :=) derisa te fitoje elasticitet.
Me pas e leme te pushoje per afro 30 minuta.
Pasi ka dyfishuar masen e ndajme ne topa te vegjel, te cilat i punojme secilin veç e veç.
Shtrojme leter pjekjeje mbi nje tepsi dhe rendisim paninet. I leme ne ambjent te ngrohte qe te bymehen dhe me pas i pjekim ne furre ne temp. 160°C per afro 20 minuta.
Pasi te jene ftohur i ndjame pergjysem dhe i mbushim sipas deshires me proshute, sallam, djathe, mortadella etj. etj.

 

Gurabije

Receten e gurabijeve ma ka dhene nje kusherira ime qe jeton ne Greqi. I vetmi modifikim qe i kam bere recetes eshte pergjysmimi i mases se gjalpit dhe zevendesimi me sallon e derrit. Kjo per t'i dhene shijen e gurabijeve shqiptare.
Keto gurabije eshte mire te gatuhen disa dite para festes.


Perberesit per rreth 50 cope:

1 e verdhe veze
250 gr miell 00
150 gr sheqer pluhur
75 gr bajame (perdora bajame te reduktuara ne miell)
125 gr gjalp ne temperature ambjenti (ndersa une e modifikova duke e reduktuar ne 70 gr gjalp dhe 55 gr sallo derri)
1-2 luge leng portokalli
1 luge e vogel pluhur pjekes


Pergatitja:

perziejme me rrahes elektrik gjalpin, sallon e derrit me gjysmen e sheqerit. Duke i perzier, i shtojme te verdhen e vezes, bajamet, lengun e portokallit. Nje e nga nje dhe pa nxitim!
Perziejme miellin me pluhurin pjekes dhe ia hedhim perberjes pak e nga pak. Kur masa te kete marre formen e brumit e punojme me duar.
Nese e shohim shume te thate i shtojme pak leng portokalli.
E punojme brumin me duar dhe me pas e vendosim ne frigorifer per afro 30 minuta.
Pas kesaj kohe e hapim me okllai duke formuar nje pete me trashesi 3-4 mm ose edhe me teper. 
Me ndihmen e nje forme biskote, presim disa rrathe te vegjel ose forma te tjera.
I pjekim ne furre ne temp. 160°C per rreth 20 minuta.
Sipas recetes origjinale i sperkatim me arome trendafili dhe sheqer pluhur, por une preferova t'i lyej me nje icing blu te perftuar nga brumi i sheqerit i ngjyrosur me blu dhe i holluar ne zjarr me leng limoni. Me pas i zbukurova me codettet e blera ne dyqan. 




 

Wednesday, November 16, 2011

Mousse kosi me fruta pylli



Perberesit per rreth 30 gota te vogla:

250 gr kos natyral
100 gr pana e rrahur
sheqer sipas deshires, keshilloj sheqer pluhur
1 limon
5 flete xhelatine per embelsira
fruta sipas deshires

Pergatitja:
rrahim me rrahes elektrik panen.
Ne nje gote vendosim fletet e xhelatines te zbuten ne uje te ftohte per afro 10 minuta.
Ne nje tenxhere hedhim lengun e nje gjysem limoni. I shtojme mjaltin dhe xhelatinen e shtrydhur.
I kaurdisim derisa xhelatina te shperbehet plotesisht.
Lengun e perftuar e hedhim ne nje tas ku kemi kosin. I shtojme panen e rrahur dhe i perziejme me delikatese ne menyre qe pana te ruaje volumin.
E ndajme moussin ne gota dhe e vendosim ne frigorifer per disa ore.
Para se ta servirim e mbushim goten me fruta. Nese deshironi mund t'i sperkatni frutat me sheqer pluhur.
Gjak e dhjame :D




Pasta sfoglia per fingerfood party




Perberesit per rreth 30-40 pica te vogla:
2 pasta sfoglia
salce domateje
djathe i bute qe shkrihet psh stracchino ose "mozzarella di buffala"
kripe
rigon

Pergatitja:
e hapim pastasfoglian dhe me ndihmen e nje forme per biskota  formojme disa lule te vogla.
Salcen e domates e rregullojme me kripe dhe rigon dhe e vendosim ne furre per afro 10 minuta ne menyre qe te perthahet pak.
Sapo salca te ftohet e shtrojme mbi lulet prej pete. Ne mes se seciles vendosim pak mozzarella ose djathe.
E vendosim tepsine ne furre dhe e pjekim ne temp. 200 per 10-15 minuta.




Shkopa me djathe dhe fara suzami

Perberesit per rreth 40-50 cope:

2 pastasfoglia
djathe grana padano i grire
1 e verdhe veze
fara suzami

Pergatitja:
hapim nje pete pastasfoglia drejtkendeshe dhe e lyejme me veze. 

E sperkatim siperfaqen me nje mase te konsiderueshme djathi te grire.
E presim pastasfoglian ne shirita me gjeresi  2 cm dhe gjatesi 4 cm. I rrotullojme rreth vetes dhe i vendosim mbi nje tepsi te mbuluar me leter pjekjeje.
I pjekim ne furre ne temp. 150°C derisa siperfaqja te rezultoje e pjekur.



Wuestel ne pasta sfoglia

Perberesit per rreth 30 cope:

1 pastasfoglia
2 pako wuestel pule ose derri
1 e verdhe veze

Pergatitja:
hapim nje pete pastasfoglia drejtkendeshe dhe e lyejme me veze.
Mbeshtjellim wuerstelat me pasta sfoglia dhe i presim ne copa te vogla rreth 3 cm.
I lyejme me veze dhe i pjekim ne furre ne temp. 150°C derisa siperfaqja te rezultoje e pjekur.

Cupcakes me karrota, bajame dhe nje frosting me pure molle

Nga gjithe gatimet qe realizova per festen e sime bije, keto cupcakes me pelqyen me shume. I kisha gatuar edhe here te tjera, por ideja per nje frosting me pure molle te aromatizuar me pak kanelle me erdhi te dielen ne gatim e siper :D.
Mora shume komplimenta nga nenat e ftuara per kete recete, madje nje femije i ftuar hengri 5 cope te tilla sepse keto cupcakes te bejne te bukur, inteligjent, te forte :DDDD





Perberesit per 20 cope cupcakes:
250 gr karrota
200 gr sheqer
180 miell
50 gr niseshte
70 gr bajame te reduktuara ne miell
1 pako pluhur pjekjeje, rreth    gr
1 veze e plote + 1 e verdhe veze
lekura e grire e nje portokalli ose mandarine
130 ml vaj luledielli
kripe, sa te kapin majat e gishtave


Pergatitja:
ndezim furren ne temp. 180°C.
Grijme me rende karrotat.
Ne nje tas rrahim vezet me sheqerin.
Sitim miellin me pluhurin pjekes dhe niseshtene ne menyre qe te mos formohen toptha miellin brenda ne masen e cupcake.
I shtojme mases miellin, karrotat e grira, lekuren e portokallit, bajamet dhe ne fund vajin e lulediellit.
I perziejme mire e mire me lugen e drurit.
E ndajme masen ne format e cupcakes dhe e pjekin ne temperaturen 180°C per rreth 20 minuta.

Per frosting:
250 gr djathe mascarpone
100 gr pana e rrahur me sheqer
sheqer sipas deshires
1 molle e reduktuar ne pure
nje maje luge kanelle

Pergatitja:
fillimisht perziejme me rrahes elektrik mascarponen, sheqerin dhe purene e molles. Gjate perzierjes e aromatizojme me nje maje luge kanelle.
Me pas i shtojme panen e rrahur dhe i perziejme derisa kremi te homogjenizohet.
I zbukurojme cupcakes-at e ftohur me kremin e mesiperm dhe i vendosim ne frigorifer. I nxjerrim nga frigoriferi 30 minuta para se t'i servirim.


italiano


Ingredienti per 20 cupcakes:
250 gr carote
200 gr zucchero
180 farina
50 gr amido
70 gr mandorle ridotte in farina
1 lievito x dolci
1 uovo intero + rosso d'uovo
buccia di arancia o mandarino grattugiata
130 ml olio di semi
un pizzico di sale

Preparazione:
accendere il forno a 180°C.
Grattugiare le carote.
Montare le uova con lo zucchero.
Unire al composto le carote grattugiate, la buccia d'arancia, mandorle tritate nonchè la farina setacciata con l'amido ed il lievito.
Infine aggiungere l'olio e mescolare delicatamente con un cucchiaio di legno.
Dividere il composto nelle forme di cupcakes ed infornare nel forno riscaldato per ca. 20 minuti.

Per il frosting:
250 gr mascarpone
100 gr panna montata e zuccherata
zucchero 
1 mela ridotta a pure
un pizzico di canella

Preparazione:
mescolare il mascarpone con lo zucchero e la purea di mela. Aromatizzare un pizzico di canella.
Aggiungere la panna montata e mescolare con delicatezza finchè il composto risulti ben amalgamato.
Decorare con la crema i cupcakes raffreddati.
Metterli nel frigo per tirarli fuori 30 minuta prima di servirli.

2 gust is meglio che 1! :)

2 gust is meglio che 1! - thoshte nje reklame e vjeter italiane :)






Perberesit per sallamin e çokollates se bardhe:

250 gr biskota
150 gr gjalp ne temperature ambjenti
100 gr sheqer
2 veze
200 gr çokollate e bardhe
leng portokalli
rreth 70 gr arra te thyera 
rreth 70 gr rrush i thate

Pergatitja:

ne nje tenxhere shkrijme ne zjarr shume te ulet ose ne banjomaria çokollaten e bardhe dhe e leme te ftohet pak
Rrahim me rrahes elektrik gjalpin me sheqerin. I shtojme vezet, çokollaten e bardhe dhe 2-3 luge leng portokalli. 
Ne nje tas hedhim rrushin e thate dhe e mbulojme me leng portokalli. 
Mbushim nje qese me biskota dhe i thyejme duke i rene me rrahesin e mishit ose çekiç :D.
Kullojme rrushin e thate dhe e shtrydhim.
Perziejme biskotat me arrat dhe rrushin e thate dhe me pas kete mase e hedhim ne tasin ku kemi gjalpin.
I perziejme me dore dhe e shtrojme masen mbi nje leter alumini.
I japim formen e nje sallami dhe e vendosim tek zona e akullit per afro nje ore dhe me pas ne frigorifer deri ne momenin e servirjes.




 

Perberesit per sallamin e çokollates se zeze:

250 gr biskota wafer
150 gr gjalp ne temperature ambjenti
100 gr sheqer
150 gr çokollate e zeze + 50 gr çokollate me qumesht 
leng portokalli
rreth 50 gr amareta

Pergatitja:

ne nje tenxhere shkrijme ne zjarr shume te ulet ose ne banjomaria çokollatat. Iperziejme dhe i leme te ftohen pak.
Rrahim me rrahes elektrik gjalpin me sheqerin. I shtojme vezet, çokollaten dhe 2-3 luge leng portokalli. 
Me pas hedhim ne nje qese biskotat wafer dhe amaratet, e i thyejme duke i rene me rrahesin e mishit.
I bashkojme biskotat me masen e mesiperme dhe i punojme me duar. 
Masen e shtrojme mbi nje leter alumini.
I japim formen e nje sallami dhe e vendosim tek zona e akullit per afro nje ore dhe me pas ne frigorifer deri ne momenin e servirjes.



In italiano

Gli ingredienti per il salame di cioccolato bianco:

250 gr biscotti secchi
150 gr burro a temp. ambiente
100 gr zucchero
2 uova
200 gr cioccolato bianco
suco di arancia
ca. 70 gr di noci tritate
ca. 70 gr di uva secca

Preparazione:

sciogliere a bagnomaria oppure a fuoco lentissimo il cioccolato bianco e lasciarlo raffreddare un pochino.
Sbattere il burro con lo zucchero. Aggiungere le uova, il cioccolato bianco ed 2-3 cucchiai di succo d'arancia.
Mettere l'uva secca in una ciottola piena di succo d'arancia.
Mettere i biscotti in un sacchetto di plastica e spezzettarli con il batticarne.
Strizzare l'uva secca e buttare via il succo in eccesso.
Amalgamare i biscotti con le noci, l'uva secca ed aggiungere il tutto al composto con il burro.
Lavorare il composto con le mani e sistemarlo su un foglio di carta d'alluminio.
Dare la tipica forma del salame di cioccolato e metterlo x 1 ora nel frezeer e poi nel frigo.

 

Gli ingredienti per il salame di cioccolato fondente:

250 gr wafer
150 gr burro a temp. ambiente
100 gr zucchero
150 gr cioccolato fondente + 50 gr cioccolato al latte 
succo d'arancia
un pugno di amaretti, ca. 50 gr

Preparazione:

sciogliere a bagnomaria oppure a fuoco lentissimo il cioccolato, ammalgamare e lasciarlo raffreddare un pochino.
Sbattere il burro con lo zucchero. Aggiungere le uova, il cioccolato  ed 2-3 cucchiai di succo d'arancia.
Mettere i biscotti wafer + gli amaretti in un sacchetto di plastica e spezzettarli con il batticarne.
Aggiungere i biscotti al composto con il burro e lavorare il composto con le mani.
Sistemarlo su un foglio di carta d'alluminio.
Dare la tipica forma del salame di cioccolato e metterlo x 1 ora nel frezeer e poi nel frigo.

Tuesday, November 15, 2011

Torta Puffetta

Per nje rezultat te shpejte dhe mbi te gjitha te sigurte, ne vend te recetes sime te pandispanjes, e cila kerkon qe vezet te rrihen me rrahes elektrik per gati gjysem ore, vendosa te provoj kete pandispanje te modifikuar, te cilen e keshillojne shume nga amvisat e forumit italian cookaround. 
Meqenese jam veterane ne pergatitjen e tortave me brume sheqeri - çdo vit gatuaj rreth 3-4 te tilla :D - do ju keshilloja qe te fraksiononi kohen e pergatitjes se tortes. E kjo per 2 arsye. E para, torta behet me e mire dhe e dyta, ju lodheni me pak.
Ne rastin konkret bazen e tortes e pergatita te shtunen ne darke. E mbusha dhe e lashe gjithe naten ne frigorifer.
Te dielen ne mengjes e leva te gjithe siperfaqen me pana te rrahur dhe e lashe per gati 5 ore ne frigorifer te mpiksej. Me pas e perfundova me zbukurimet me brume sheqeri.



 

Torta "Puffetta"



Torte per tepsi me permasa 30x40 cm


Per bazen:
12 veze ne temperature ambjenti
480 gr sheqer
2 pako te vogla vanilje (ne mos gaboj peshojne 0,16 gr) 
2 luge lekure limoni
300 gr miell 00
200 gr niseshte
2 pako fryres brumi per embelsira
200 gr gjalp
nje maje luge kripe

Pergatitja:ndajme ne 2 tasa te verdhat dhe te bardhat e vezeve.
Rrahim me rrahes elektrik, per afro 10 minuta, te verdhat e vezeve me disa luge uje rubineti te ngrohte (jo me teper se 10 luge).
I shtojme 400 gr sheqer, kripe, vaniljen dhe lekuren e limonit. I rrahim per disa minuta derisa te perftojme nje mase kremoze dhe te bardhe.
Veç rrahim te bardhat e vezeve me sheqerin e mbetur.
Me pas i hedhim te bardhat me shume delikatese ne masen me te verdhat dhe e perziejme me nje luge druri nga poshte-lart, me levizje rrethone, ne menyre qe masa te mos bjere.
Sitim miellin, niseshtene dhe fryresin e brumit dhe ia shtojme mases se mesiperme pak e nga pak (nga 2-3 luge), duke e perzier me te njejten delikatese.
Shkrijme gjalpin dhe sapo te jete ftohur ia shtojme mases se tortes.
Lyejme me gjalp nje tepsi me permasa 30x40 ose lagim letren e pjekjes me uje dhe e shtrojme ne tepsi.
Hedhim ne tepsi masen dhe e vendosim ne furre ne temp. 170°C. Koha ndryshon nga furra ne furre, prandaj sugjeroj gjithmone te perdorni kruajtesen e dhembeve per te provuar nese torta eshte pjekur plotesisht apo jo. Sdq mos e hapni furren 20 minutat e para! (Furra ime e poqi per rreth 50 minuta.)
Pasi torta te jete pjekur e leme edhe 10 minuta te tjere ne furre te fikur.
Me pas e nxjerrim dhe presim derisa te ftohet plotesisht. Pasi eshte ftohur e ndajme me shume kujdes ne 3 shtresa.








Per shurupin me te cilen do te lagim torte ju duhen:
1 liter qumesht ne temperature ambjenti

Shtrojme shtresen e pare te pandispanjes dhe njomim te gjithe siperfaqen e saj me qumesht. 



Siç edhe jua kam thene ne recetat e meparshme, nese nuk keni shishe te posaçme pastiçerie, merrni nje shishe uji dhe bejini nje vrime tek tapa.


Me pas procedojme me shtrimin e kremit Rocher.
Mbi kremin Rocher shtrojme nje shtrese tjeter pandispanja, te cilen e njomim me qumesht.
Shtrojme kremin chantilly dhe ne fund e mbulojme me pandispanjen e mbetur.

 


Per mbushjen me krem chantilly:

1 l qumesht i fresket

4 te verdha veze
160 gr sheqer
70 gr miell
pak kripe
vanilje
250 gr pana per embelsira.

Pergatitja:

ziejme qumeshtin me vaniljen.
E leme te ftohet pak dhe nderkohe rrahim te verdhat e vezeve me sheqerin dhe nje maje luge kripe. I shtojme miellin dhe i perziejme.
Ne fund i shtojme qumeshtin pak e nga pak, duke e perzier pa nderprerje.
E rivendosim kremin ne zjarr te ulet dhe e kaurdisim derisa te arrije temperaturen e vlimit.  (Kremi nuk duhet te vloje!!!)
Kur kremi te jete trashur e heqim nga zjarri dhe e leme te ftohet.
Veç rrahim panen.
Ia shtojme kremit me delikatese dhe kur te dyja masat te jene perzier mire me njera tjetren, e mbulojme tasin me qese kuzhine.

Per mbushjen me krem rocher:
800 gr nutella
2 pako biskota wafer me lajthi, nga 100 gr secila
200 gr lajthi te grira
 
400 gr pana per embelsira

Pergatitja:


e vendosim kavanozin e nutelles (te hapur!) ne mikrovale per 3 sek. ne menyre qe te zbutet. I shkermoqim biskotat wafers ne nje tas.
I shtojme te gjithe perberesit dhe i perziejme.






Per zbukurimin e tortes:
400 ml pana per embelsira e sheqerosur



1 kg sheqer pluhur
60 ml uje
10 gr xhelatine per embelsira
100 gr mjalte

Pergatitja:
Lyejme me pana te gjithe siperfaqen e tortes.
E vendosim torten ne frigorifer dhe merremi me pergatitjen e brumit te sheqerit.

I vendosim fletet e xhelatines ne nje tas me uje te ftohte dhe kur te jene zbutur i shtrydhim. I hedhim ne nje tenxhere, te cilen e kemi vene mbi zjarr, bashke me ujin dhe mjaltin. Kur keta 2 perberes te jene shperbere, aq sa te formohet nje leng homogjen (pune sekondash), e heqim tenxheren nga zjarri.
Ne mixerin e kuzhines (ose nese keni robot nga ai qe ben buke akoma me mire) hedhim sheqerin pluhur dhe lengun e perftuar si me siper dhe e perziejme derisa te formohet nje top brumi. E punojme me dore kete brume qe te fitoje pak elasticitet.
Sipas deshires e ndajme ne topa dhe e ngjyrosim.
Mbulesen e tortes e hollojme me okllai si te ishte pete byreku, vecse ne vend te niseshtese perdorim sheqer pluhur.
Kete pete sheqeri e shtrojme me shume kujdes mbi torte dhe e zbukurojme sipas deshires. 

Puffimi i nje feste


Per ftesen ju duhen: 1 leter e trashe, 1 leter normale, 1 stampante, nje bisturi bricolage dhe vinovil.

e diele, 9 tetor 2011
Ballakumja, z. Tironc dhe hana15she sapo jane zgjuar. Pasi perkedhelen per afro 20 minuta me fjalet me te embla te gjuhes shqipe, Ballakumja mendon se erdhi momenti i pershtatshem per nje bisede serioze.
"Po sikur ditelindjen e hanes15she ta festojme ketu ne shtepi...vetem ne te shtepise...pa miqte...he si thua"- belbezon Ballakumja
Hana15she var turinjte. 
Ballakumja mallkon veten qe i nxorri ato fjale.
Z. Tironc kerkon te zbuse situaten.
Kalojne edhe 20 minuta te tjera derisa situata qetesohet, dmth Ballakumja terheq te gjitha ato qe tha, me pika e me presje, e shpreh gatishmerine e saj per organizimin e festes.
"Babi me jep kompjutrin!"
"ma ço tek vidjo!"
"mami hajde ktu!" - jep urdhra hana15she, e bindur qe tani e ka ne dore.
Pasi shikon nja 20 video, ndalet tek nje torte Barbie. 
"Mami mso sesi bahet, se kshu e du une torten
"ç-f-a-r-e!!!!!!!!  Po mami nuk eshte skulptore..."-





e hene, 10 tetor 2011
Prenotimi i salles.
Ne zgjedhjen e salles duhet te tregoheni stratege. Salla duhet te jete jo me larg se 500 m ne vije ajrore nga çerdhja, kopshti apo shkolla. 
Ku qendron hilja?...siç e dini edhe ju, femijet e sotem jane teper te influencuar nga prinderit. Nese ti je nje nene antifashionista e bindur, nese ti kur kontakton me prinderit e tjere nuk e pajis veten me kova, furçe e mjete te tjera lyerje, te jesh e sigurte qe nena e L. (nje superfashionista, supersexy dhe superbibe) nuk do te ta sjelli kurre femijen ne festen e ditelindjes, ashtu siç nuk do te ta sjelli as T-racistja qe, megjithese ti ke kaluar me teper vite te jetes tende ne Itali sesa ne vendlindje, vazhdon akoma te te konsideroje si "extracommunitare".
Apo arabi...por kjo eshte histori e gjate...
Raste te tilla kur femijet perdoren si marioneta nuk jane aspak sporadike. Biles duhet te sqaroj qe viktimat, nese mund t'i quaj keshtu, nuk jane vetem femijet e te huajve. Snobimi i festave po behet gjithmone e me i shpeshte edhe ndermjet italianeve. 
Qe t'i kthehemi hiles...zgjedhja e salles afer shkolles mund te beje qe disa nga keta prototipa-prinderish, qe permenda me lart, ta rikonsiderojne vendimin e tyre.
E di qe shume prej jush do te thone "te plasi ty!"...mua jo, por hajt t'i shpjegosh nje femije arsyet pse disa nga miqte e tij nuk kane ardhur ne feste... 


Ky eshte detaji qe me pelqen me teper por qe shume pak veta e vune re...


e marte, 11 tetor
Zoti bekofte Google, Martha Stewart, blogun "Kara's party" e te gjitha ato gra, te cilat organizmin e festave e kane profesion, per idete fantastike qe hedhin online!
Te arrish te riprodhosh nje feste tyren eshte pothuajse e pamundur, mgjth ndihmesa qe japin per ne nenat eshte shume e madhe.
Pasi ka seleksionuar nje game te gjere temash dhe ka krijuar njefare ideje per realizimin e tyre, Ballakumja ia paraqet ne darke hanes15she, e cila ia hedh te gjitha poshte, pa i dhene as beneficion e diskutimit. 
"Mami dua nje feste me Puffi!"
(Sa dua do te doja pufoja bytheve! - mendon Ballakumja)

Dhurata me marshmallow Puffi.



E hene, 17 tetor
Pasi eshte kthyer nga nje weekend i kendshem ne shoqerine e miqve, Ballakumja harton nje liste me detyrat qe duhet t'i kryeje vete dhe ato qe do t'ia delegoje gjyshes dhe tezes se hanes15she.
Dhe pa ngritur as menderen nga poltrona, porosit online disa nga materialet e nevojshme per zbukurimin e salles. (Kush eshte i interesuar t'i hedhi nje sy Partytime shop. Personalisht mbeta e kenaqur. Pako erdhi brenda 24 oreve.)




E shtune & e diel, 12, 13 nentor
E keni parasysh Bree tek Disparate Houswifes? Ajo pispiruqja borgjeze gjysem-handikapate-mendore...ajo qe me te njejten gjakftohtesi vret burrin, e varros dhe pastaj vihet te gatuaje ...

- torte te mbuluar me brume sheqeri dhe te zbukuruar me lule, gjethe dhe nje Puffetta qe shkon per te mbushur uje ne lume;
- 30 panine te mbushura me proshute, sallamra, mortadella etj.;
- 20 gota me mousse kosi dhe fruta te fresketa;
- 30 cupcakes me karrota dhe bajame dhe me frosting prej mascarpone dhe pure molle, te aromatizuar me kanelle.
- 50 biskotat me bajame te zbukuruara me icing blu;
- sallam çokollate e zeze;
- sallam çokollate e bardhe;
- 2 pako wuerstel ne perde pasta sfoglia;
- shkopinj prej pasta sfoglia te mbushura me djathe grana padano dhe te sperkatura me fara suzami;
- pica te vogla prej pastafoglie;
- trekendesha buke me gjalp dhe reçel luleshtrydheje;
- rolè pancarreje te mbushur me mousse proshute.
...tamam ajo!! :DDD






e hene, 14 nentor
ora 21:20
Perpara se te mbylle syte, Ballakumja i premton vetes qe ne  nentor te 2012 do te semuret aq shume sa mjeku do t'i urdheroje qendrim shtrati... :DDDD
Bej shaka, sigurisht. Me mjafton nje "mami te dua sa qielli e sa toka" qe ta ribeje prape festen..qofte edhe neser :)

P.S.: Recetat vijojne sot, neser, pasneser ose parcineser :DDD

Wednesday, November 9, 2011

Receta e hanes15she




Sot kemi nje guest post. Nje guest qe ndjek Gordon Ramsey me po te njejten vemendje qe ndjek filmat vizatimore. Qe çdo te premte i kerkon mamit te vet t'i gatuaje torte, por kur torta eshte gati zor se fut ne goje qofte edhe nje kafshate :)
Pra, receten e sotme e kemi prej hanes15she.
Te dielen ne mbremje u vura te pastroja kerpudhat me idene qe me pas do t'i gatuaja dhe do t'i ngrija per t'i perdorur gjate javes. Me shikon hana15she dhe me pyet "mami do t'i bash sonte? hmm...jane shume te miraaaaa!!!!"
Ok - i them - po i baj sonte.
Do i bash si tek kopshti?... se mu ato me pelqeshin shume.
Po i si i banin tek kopshti? - e pyes.
E me tregon pak a shume qe i benin ne furre me patate. Ath, mendoj qe mund te ishin si musaka.
E pyes nese do qe t'i veme edhe pak beshamel siper, por ajo rrudh buzet. 
Ath perveshim menget te dyja dhe me ato ushqime qe na gjindeshin ne frigorifer gatuam nje tave me patate dhe kerpudha. 
Mua me pelqeu aq shume sa heres tjeter do ta gatuaje per te shoqeruar eskallopin e viçit te shojtur me vere. Me duket abinim ideal.

Perberesit per 3-4 persona:

600 gr kerpudha champignon
150-200 gr proshute
4-5 patate
djathe i grire parmigiano reggiano
vaj ulliri
gjysem qepe
piper i zi
kripe
majdanoz
gjalp

Pergatitja:
grijme imet qepen. Pastrojme kerpudhat dhe i grijme ne feta.
Ngrohim pak vaj ulliri dhe gjalp ne nje tigan dhe skuqim qepen dhe kerpudhat. I shtojme edhe proshuten e prere ne kubike te vegjel.
I kaurdisim per disa minuta ne zjarr mesatar.
Ne fund i rregullojme me kripe dhe piper.
Qerojme patatet dhe i presim ne feta.
Lyejme me gjalp nje tave dhe rendesim patatet.
U hedhim siper masen me kerpudha dhe djathin e grire. Mendoj qe behet me e shijshme nese i hidhni nje sasi te konsiderueshme djathi, e jo aq pak sa i hodha une.
Rendisim fetat e mbetura te patateve dhe u hedhim siper perseri djathe te grire dhe gjysem gote uje.
E sperkatim siperfaqen me gjalp.
E mbulojme taven me leter alumini, te ciles i bejme disa vrima me pirun dhe e vendosim ne furre ne temp. 200°C per afro 1 ore.
Siç jua thashe me siper servireni me eskallop viçi te shojtur ne vere.

Gjak e dhjame :D


in italiano
Oggi abbiamo un guest post. Un guest che segue Gordon Ramsey con la stessa concentrazione con la quale segue i cartoni animati.
Che ogni venerdì chiede alla mamma di prepararle un torta, dalla quale però difficilmente mangia un boccone :)
Quindi, l'artefice della ricetta di oggi è mia figlia hana.
Domenica sera mi sono messa ad affettare i funghi con l'intenzione di cucinarli e metterli in freezer per poi consumarli durante la settimana.
Mi vede la hana e mi chiede "mamma li preparari per cena? hmm..sono squisittisssimmeeeee!!!!"  
Ok - le dico - li preparo per cena.
Li prepari come all'asilo?..sai, mi piacevano così tanto!
Ma come li cucinavano all'asilo?- le chiedo.
E mi racconta che li cucinavano al forno con delle patate.
Allora ho pensato che si potevano cuocere a mò di moussaka.
Le chiedo se le andava bene un pò di besciamella sopra, ma fa la tipica faccia schifata.
Alloro tiriamo su le maniche e con gli ingredienti rimasti in frigo ci siamo messe a cucinare le patate ed i funghi gratinati.
A me sono piaciuti così tanto che la prossima volta le preparerò per accompagnare la scaloppina di vitello. Mi sembra l'abbinamento ideale.

Ingrediente per 3-4 persone:

600 gr funghi champignon
150-200 gr prosciutto cotto
4-5 patate
parmigiano reggiano
olio d'oliva
mezza cipolla
pepe nero
sale
prezzemolo
un pò di burro.

Preparazione:
tagliare finemente la cipolla. Pulire i funghi ed affettarli.
Riscaldare un pò di olio e burro in una padella e far appassire i funghi con la cipolla tritata.
Tagliare a cubetti il prosciutto cotto ed aggiungerlo ai funghi.
Regolare di sale e pepe ed aromatizzare con del prezzemolo tritato finemente. 
Tagliare a fettine le patate.
Ungere con del burro una teglia ed alternare uno strato di patate con uno strato di funghi, cospargendo i strati con una quantità considerevole di formaggio grattugiato.
Alla fine versate sulla teglia ca. mezzo bicchiere d'acqua.
Cospargete sulla superficie fiocchi di burro ed infornate a 200°C per ca. 1 oretta, coprendo la teglia con della carta d'alluminio bucherellata, e toglietela soltanto 10 minuti prima di togliere la teglia dal forno per far gratinare la superficie.
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