Shkruaj perberesin ...

Sunday, June 24, 2012

Menuja "Nje mije e nje nete"

Na ishte njehere nje mbret i cili urrente grate. I urrente aq shume saqe donte t'i fshinte nga faqja e dheut. Kjo urrejtje e kishte zanafillen tek tradhetia e njeres prej grave te mbretit.  
Me pak fjale mbreti zbuloi qe njera nga grate e tij te shumta i kishte vene briret. 
Sedra-mashkullore-mbreterore kerkoi te hakmerrej kundrejt gjithe virgjereshave te oborrit. 
Urdheroi vezirin t'i sillte çdo nate nje virgjereshe, te cilen pas nje nate bunga-bunga do ta vriste  (per ato qe s'jetojne ne Itali bunga-bunga eshte fjale e re, e futur vjet ne zhargonin mediatik italian, autoresia e se ciles i takon personalitetit me te polemizuar te historise se Italise, ish kryeministrit Berluskoni, e qe nenkupton orgji te shfrenuar).  
Keto akte barbare vazhduan per 3 vite rresht, derisa nje vajze bukuroshe iu ofrua mbretit me iniciativen e saj.
Vajza, per te mos pesuar te njejtin fund si vajzat e tjera, terheq kureshtjen e mbretit me disa tregime fantastike qe i nderthur me njeri-tjetrin si te ishin hallkat e nje zinxhiri. Kur pushon se treguari nje-mije-e-nje perrallat e saj, mbreti tashme eshte dashuruar me te dhe keshtu vajza shpeton veten dhe nje mije e nje virgjereshat.
A m'kuptove qe behet fjale Shahrazadin? :))

Nje parenteze shume e gjate per t'ju prezantuar nje menu te shkurter por qe pikerisht Shahrazadi (ose Shararadi, si i thote hana15she) qe me stimuloi per nje darke qe do te nderthurte shijet e seciles pjatance si hallkat e nje zinxhiri apo si tregimet e "nje mije e nje neteve"...  
P.S.: Recetat e meposhtme nuk jane tamam origjinale, por te modifikuara nder vite sipas shijes dhe xhepit tim.






Pite arabe
Perberesit per 8-10 persona:


200 gr miell 00
200 gr semola rimacinata (grure i bluajtur trashe)
100 gr maje miell misri
300 ml uje i vaket 
20 gr maje birre e fresket
2 luge te vogla kripe


Pergatitja:
ne nje tas shkrijme majen e birres ne ujin e vaket.
Perziejme miellrat.
Ne tasin ku kemi majen e birres hedhim miellin pak e nga pak dhe kripen. I perziejme me duar dhe e punojme brumin per 10 minuta duke e perplasur me force mbi tavolinen e punes derisa te fitoje elasticitet. 
Me pas e ndajme ne 8 pjese. Formojme ne fillim disa toptha, te cilat me pas i hapim me okllai derisa te krijojme nje pete me diameter rreth 12 cm.
I mbulojme petat, e distancuara nga njera-tjetra, me nje pecete buke dhe i leme te bymehen per 30-40 minuta.
Me pas ngrohim furren ne temp. 250°C bashke me tepsine ku do te pjekim pitet.
Kur tepsia te jete ngrohur e nxjerrim nga furra dhe shtrojme mbi te pitet. I fusim menjehere ne furre per afro 10 minuta derisa te marrin nje ngjyre te florinjte te çelur.
Sapo te dalin nga furra i vendosim brenda nje koshi letre dhe me pas i mbeshtjellim me qese ne menyre qe te ruajne lageshtine dhe te mos thahen.





  
Pitet i shoqerojme me sallaten mechouia, babaganush dhe me salce kosi alla shqiptarçe, qe me to shkon per se mbari.

Salce kosi
200 ml kos grek i trashe ose panna acida
2 hudhra ose me teper
1 kastravec
kripe
vaj ulliri extravergine
koper


Pergatitja:
grijme imet hudhren dhe kastravecin. I perziejme me kosin ose panna acida dhe i shtojme kripe dhe vaj ulliri pak e nga pak. I aromatizojme me koper te fresket.







Sallata Mechouia


Perberesit per 8-10 persona:


6 speca jeshile
8 domate te vogla
4 thelpinj hudher
4 luge vaj ulliri 
2-3 kuti peshk tono i konservuar
menta e fresket
koriander i fresket
leng limoni
ullinj te zinj


Pergatitja:
pjekim ne zgare ose furre specat.
U eliminojme lekuren dhe i grijme shume imet.
Grijme gjithashtu imet hudhrat dhe ne copa te vogla domatet.
I hedhim ne nje tas sallate. I shtojme ullinjte dhe i japim shije me kripe, piper, vaj ulliri, leng limoni dhe erezat e fresketa.
Ziejme vezet dhe pasi jane ftohur, i qerojme dhe i presim ne thelpinj.
I vendosim mbi sallate se bashku me peshkun tono.
E servirim te ftohte.





Babaganush
Perberesit per 8-10 persona:


2-3 patellxhane te medhenj
2 thelpinj hudher
2-3 luge leng limoni
vaj ulliri extravergine
majdanoz i fresket
spec djeges
nje luge fara suzami 

Pergatitja:
i ndajme pergjysem patellxhanat. I sperkatim me kripe dhe i pjekim ne furre derisa te zbuten.
Me pas i qerojme dhe tulin e grijme imet me thike.
Skuqim per pak sekonda farat e suzamit.
Bashkojme tulin e patellxhanave me hudhrat e grira imet, farat e suzamit, kripen, lengun e limonit, vajin e ullirit, specin djeges te grire imet dhe majdanozin. 
E perziejme masen dhe e vendosim ne frigorifer deri ne momentin e servirjes. 
P.S.: me thene te drejten ky babaganushi im ndryshon shume nga babaganushi origjinal, por mua me pelqen keshtu :)




Rolls pikante me scampi 

Perberesit per 8 persona:
Per petat:
250 gr miell
2 luge uthull vere ose vere e bardhe
kripe
uje i vaket sa te nevojitet

Per mbushjen:
3 qepe te kuqe te njoma
350 gr scampi 
300 ml qumesht
2 luge miell
spec i kuq
vaj ulliri 
kripe
piper i bardhe
gjalp


Pergatitja:
per petat formojme nje brume te zakonshem byreku me miell, kripe dhe uje. I shtojme uthull vere ose vere te bardhe qe peta te behet sa me e shkrifet.
E leme brumin te pushoje per gjysem ore dhe me pas e hapim ne peta te holla.
Ndajme çdo pete ne shirita me gjatesi 15 cm dhe gjeresi 10 cm.

Ndersa brumi pushon merremi me pergatitjen e mbushjes.
Ziejme ne uje te kripur scampit. I kullojme dhe i qerojme.
Tulin e tyre e presim ne copa te vogla.
Grijme imet kokat e qepeve te kuqe dhe i skuqim ne vaj ulliri.
Sapo te zbuten i shtojme 2 luge miell. I kaurdisim dhe i shtojme pak e nga pak qumeshtin. 
E perziejme salcen me tel kuzhine derisa te trashet pak.
I shtojme salces 1 luge te vogel spec te kuq dhe scampit.
E rregullojme salcen me kripe dhe piper te bardhe.
Mbushim shiritat prej pete me masen e mesiperme dhe i pjekim ne furre ne temp. 220°C derisa te marrin nje ngjyre te florinjte.
Keto rolls behen akoma me te mira nese skuqen ne vaj luledielli...






Couscous me molusqe dhe krustace


Perberesit per 8-10 persona:

1 kg couscous i gatshem
2-2,5 kg molusqe dhe krustace (midhje, karkaleca deti, xhinxhivalle, scampi, sepje etj.)
4 thelpinj hudhra
4 karrota
4 dege selino
2 qepe
1 pako me shafran
3-4 kunguj
1 gote vere e bardhe
1 spec i verdhe 
1 spec i kuq
majdanoz 
spec i kuq pluhur
spec djeges
kripe
piper
vaj ulliri extravergine


Pergatitja:
pastrojme perimet dhe i presim ne kubike te vegjel. 
Skuqim ne nje tigan me borde te larta qepen dhe sepjet, derisa qepa te zbutet. 
I shtojme karrotat dhe degen e selinos. I leme te gatuhen per afro 10 minuta e me pas gradualisht i shtojme perimet e tjera ne baze se kohes se tyre te gatimit.

I gatuajme duke i kaurdisur here pas here dhe duke i shtuar uje nese e shohim te nevojshme.
Ne fund i shtojme karkalecat e detit dhe scampit te qeruara dhe i sperkatim me spec te kuq pluhur. E leme harxhin menjane dhe merremi me pergatitjen e molusqeve.


Skuqim ne nje tigan hudhren dhe specat djeges (sasia sipas deshires). I shtojme midhjet dhe xhinxhivallet e pastruara dhe i shuajme me vere te bardhe dhe uje. Pasi molusqet jane hapur, i kullojme dhe lengun e ruajme per pergatitjen e couscous-it. Ne fund i sperkatim molusqet me majdanoz te grire dhe i leme menjane.







Pergatisim couscous-in sipas tregimeve te kutise, veçse ne vend te ujit apo lengut te mishit/peshkut perdorim lengun e molusqeve qe ruajtem me pare. Por para se t'ia hedhim couscous-it, ne lengun e molusqeve tresim shafranin e me pas proçedojme njesoj.
I perziejme couscous-in me harxhet dhe i shtojme uje te nxehte nese behet shume i thate. 
Ne fakt nje pjate couscos-i, nga ato per te lepire gishtat, nuk duhet te jete i thate si pilafi, por pak i lengshem.
I servirim menjehere e nese tepron pak couscous, mos e hidhni! Edhe i ftohte, si sallate, eshte shume i mire. Ate qe teproi nga mbreme une e mora sot me vete ne pishine... hihihi 


E per ta mbyllur embelsisht kete darke orientale vendosa te pergatise nje recete qe do te bente te pergjunjej para kembeve te mia edhe mbretin Shahryar, dora vete...ne fakt receta eshte e chef-es Helene Markart, une vetem sa e pasurova me gliko luleshtrydhesh :P









"Panna cotta" me shurup shtogu dhe gliko luleshtrydheje

Perberesit per 8-10 persona:

800 panna e fresket per embelsira
100 ml shurup shtogu
6 flete xhelatine per embelsira
2-3 luge sheqer
1 luge niseshte
lengu dhe lekura he e 1 limoni
lengu dhe lekura e  2 portokalleve

Preparazione:
vendosim mbi zjarr nje tenxhere ku kemi hedhur panen dhe shurupin e shtogut derisa te vlojne.
Zbusim ne uje te ftohte fletet e xhelatines.
Tresim ne 1-2 luge uje niseshtene dhe ia shtojme panes bashke me xhelatinen e shtrydhur mire. Temp. e zjarrit duhet te jete e ulet!
I perziejme me tel kuzhine ne menyre qe xhelatina te shperbehet dhe niseshteje te mos formoje toptha. E leme tenxheren te vloje derisa te trashet pak.
Ne fund i shtojme lengun dhe lekurat e limonit dhe portokalleve.
E hedhim masen ne tasa dhe e vendosim ne frigorifer per te pakten 5 ore.
Nderkohe pergatisim glikone me 200 gr luleshtrydhe, sheqer sipas deshires, 2 luge leng limoni.
E servirim si ne foto.  

2 comments:

  1. Te lumshin duart! Cuscusin nuk e bej dot sepse shume i shtrenjte por keto sallaterat po i shenoj. Faleminderit qe i ndan me ne recetat. Pershendetje, Blerina

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...