Shkruaj perberesin ...

Wednesday, August 22, 2012

Zamertime




"Gelu di anguria" (xhelatine me shalqi)

Perberesit e kesaj recete nuk i kam peshuar kurre, sepse gramaturat e tyre ndryshojne sipas embelsise se shalqinit. Sdq per gjysem litri leng shalqini duhen:

rreth 60-70 gr sheqer
50 gr niseshte
kanelle

Pergatitja:
tulin e shalqinit e frulojme dhe e filtrojme duke ruajtuar lengun ose e kalojme tek ai sendi i kuzhines qe redukton domatet ne salce.
Perziejme nje pjese te vogel te lengut me sheqerin dhe niseshtene. I shtojme lengun e mbetur dhe e vendosim tenxheren mbi zjarr te ulet. E perziejme derisa te trashet dhe te filloje te vloje.
Me pas e aromatizojme me pak kanelle.

Ne Siçili xhelatinen e shalqinit e aromatizojne me lule jasemini. I hedhin lulet e jaseminit ne lengun e shalqinit dhe e lene per disa ore te aromatizohet. 

E hedhim xhelatinen ne tasa dhe e vendosim ne frigorifer per disa ore derisa te trashet. Une preferoj ta vendos tek akulli 10-15 minuta para servirjes.
E servirim te sperkatur me kanelle ose edhe me çokollate te grire.







Varkeza me manaferra

biskota te tipit savoiardi te blera ne pastiçeri
mascarpone
panna e fresket
manaferra ose fruta pylli sipas deshires
luleshtrydhe
sheqer sipas deshires

Pergatitja:
1 ore para pergatitjes, vendosim ne frigorifer mascarponen me panen e fresket.
Pas nje ore rrahim me rrahes elektrik mascarponen, sheqerin dhe panen derisa te formohet nje mase kremoze.
Luleshtrydhet i kalojme ne frulator me pak sheqer dhe uje, e i reduktojme ne leng.






Me nje furçe kuzhine lyejme biskotat me lengun e perftuar dhe me nje sac a poche shtrojme kremin sipas deshires.
Ne siperfaqe vendosim manaferrat.




Maskim bananesh

Perberesit:
3 banane
10 gr gjalp
10 cl pana per embelsira
100 gr çokollate

Pergatitja:
i presim pergjysem bananet dhe kalojme me kujdes pergjate gjithe gjatesise se tyre nje shkop druri.
I vendosim bananet ne zonen e akullit te frigoriferit dhe i leme per rreth 1 ore e gjysem.
Nderkohe pergatisim nje si tip ganache. Vlojme panen dhe i hedhim çokollaten te prere ne copa te vogla. E perziejme derisa çokollata te shkrihet dhe ne fund i hedhim gjalpin.



I nxjerrim bananet nga frigoriferi dhe i zhysim ne ganache-n e mesiperme derisa te lyhen mire e mire e me pas i rivendosim ne frigorifer per 30 minuta te tjera.







Fugasse de Reco

Perberesit:

500 gr miell
250 ml uje
100 ml vaj ulliri extravergine
1 kg djathe i bute crescenza
8 gr kripe

Pergatitja:
formojme nje brume me miellin, ujin, kripen dhe vajin e ullirit. E punojme brumin derisa te behet i bute dhe elastik e me pas e leme te pushoje ne nje vend te ngrohte per afro 1 ore.
Pas kesaj kohe e ndajme brumin pergjysem.
I hapim dy gjysmat me okllai dhe me duar derisa te perftojme 2 pete te holla. Per hapjen e petave une perdor semola, qe eshte grure i bluajtur trashe.
Ndezim furren ne temp. maksimale dhe vendosim ne furre tepsine te ngrohet.
Sperkatim tepsine me semola dhe shtrojme njeren pete. 
Hedhim mbi djathin e prere ne copa te vogla dhe e mbulojme me peten tjeter duke treguar kujdes qe petet te puthiten mire pergjate bordeve.
E pickojme siperfaqen e focaccia-s qe te formohen disa vrima te vockla.




E vendosim tepsine ne furren e ngrohur paraprakisht ne temp. maksimale (250-270°C) per afro 10 minuta, derisa focaccia te marre nje ngjyre te arte.
E sherbejme te ngrohte e te sperkatur me vaj ulliri dhe kripe kokerrmadhe.





Ice cream

Perberesit:

9 euro
10 minuta kohe

Pergatitja:
vish sandalet. Merr portofolin. Shko tek gelateria e Marios dhe zgjidh midis 20 shijeve te ekspozuara.
Kthehu ne shtepi. Merr garuzhden e akullores dhe hidh ne çdo tas akullore sipas deshires.
Shtoji ca fruta te fresketa ose krem çokollate ose krem mou ose çte te doje e bardha zemer dhe servirja fmiut :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...