Shkruaj perberesin ...

Saturday, September 10, 2011

Per nji ferges gjer n'Shales

Shalsi eshte nje fshat ne Elbasan dhe shprehja perdoret per te treguar nje mundim te pajustifikuar, meqenese fergesa eshte njesoj e mire si ne Shales dhe ne Elbasan s'ia vlen barra qerane.
Tashti, duhet ta pohoj qe jam partizane e se shkuares per nje fergese deri ne Shales, por tamam-tamam kete here nuk u nisa per fergese, se po ishte ashtu kisha shkuar me mire ne Elbasan, por aksidentalisht rasti me nxorri para syve gjizen (ose gizen si i themi ne elbasanasit :P). E si mendoni ju kur elbasanasit i del perpara giza rri dot pa gatuar fergesen?!?! Mazallah!!! :)
Prandaj te dashur fansa kjo eshte receta e fergeses se Elbasanit, dmth si e ban gjyshja ime, si e ban ime ame ene si e baj une :)))))




Perberesit per 4 persona:

4 domate te medha e te kuqe
200 gr gjize
gjysem kg speca te njoma
spec djeges
1 thelb hudher
kripe
vaj ulliri



Pergatitja:

i pastrojme specat dhe i skuqim ne nje tigan me vaj ulliri.

Mua me pelqejne kur jane te plota, dmth me gjithe fara. E di qe farat s'bejne mire per stomakun, por duke qene se hera e fundit kur kam ngrene fergese - te denje per kete emer - ka qene para 3 vitesh, doja ta haja ashtu siç me shijonte :)



Pasi specat jane skuqur, i vendosim ne nje pjate bashke me nje pjese vaji te skuqjes dhe i kriposim. Ne pjesen tjeter te vajit skuqim hudhren me specin djeges. Me pas i shtojme domatet e grira imet. I rregullojme me kripe dhe i leme te gatuhen derisa domatja te shperbehet. 



Heqim hudhren dhe i shtojme gjizen bashke me 1-2 luge gjelle uje. I kaurdisim per 5-7 minuta ne zjarr te ulet dhe i shtojme specat e skuqura bashke me vajin qe hoqem menjane.
E servirim te ngrohte me feta buke dhe sallate me domate, kastraveca dhe qepe te kuqe...dhe po patet munci me noi gote raki ene Suf Myzyrin :D









1 comment:

  1. Rrofsh! Vetem per kete fergese i meriton te gjitha liket
    Shume pershendetje nga nje patriote e jotja

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...