Shkruaj perberesin ...

Sunday, March 31, 2013

Momente Pashke 2013


"O ma me premtove qe do te thyejme vezet e kuqe.." 
"Eheee....te premtova, por jo me 7 te mengjesit"
E keshtu u ngrita nga krevati gjithe pertese per te nisur nje dite feste, por qe une nuk e ndjeva si feste. 
I mungonte kesaj feste tavolina e shtruar per 8-10 persona, muhabetet me ze te larte, qeshjet, perplasjet e cingerrimat e pjatave dhe gotave. Shkurt i mungonte atmosfera...



Por te pakten koha u tregua bujare. Te pakten ate kohe qe qendrova ne kuzhine me shoqeroi dielli. Gjysma e te keqes apo jo....tani eshte bere prape per shi.
Ah sot me shoqeroi (perveç hanes15she qe shtroi tavolinen) edhe nje kantautor italian, Rino Gaetano.


  



Disa nga recetat qe do te doja te shenoja jane:

nje tip krypaneci ose pispiliti me jeshilliqe dhe djathe deleje

Perberesit per nje tepsi te vogel si ne foto:

200 gr miell misri
25 gr miell gruri
250 gr spinaq
100 gr lepjete
1 qepe e njome
koper e fresket
majdanoz i fresket
1 veze
200 ml qumesht
150 gr djathe deleje (Feta greke)
kripe
piper
vaj ulliri
gjysem luge e vogel pluhur pjekes

Pergatitja:

shpelajme dhe grijme imet spinaqin, lepjeten dhe qepen e njome. I hedhim pak kripe dhe i shtypim me duar.
Ne nje tjeter tas rrahim vezen me qumeshtin dhe rreth 6-7 luge vaj ulliri. I shtojme djathin e shkermoqur, piperin, miellin e misrit, pluhurin pjekes dhe miell gruri.
I shtojme gjithashtu edhe jeshilliqet e shtypura dhe e perziejme masen mire e mire.
Lyejme me vaj ulliri nje tepsi dhe e sperkatim bollshem me miell misri.
Hedhim masen ne tepsi dhe e njomim me pak uje te vaket dhe vaj ulliri.
E pjekim ne furren e ngrohur paraprakisht ne temp. 180°C per afro 1 ore ose derisa siperfaqja te marre nje ngjyre te arte.
E servirim te ngrohte me djathe deleje ose gjize dhije.




Mish qingji ne salce vere

Perberesit:

1kg mish qingji i njome
vaj ulliri 
1 dege selino
1 dege rozmarine
1 gjethe dafine
1 tufez sherebele
1 tufez majdanoz
1 tufez hudher gjarpri
leng perimesh
gjysem gote vere Chianti
kripe 
piper

Pergatitja:
ne nje tepsi te ceket shtrojme degen e selinos dhe erezat e fresketa te grira imet. Mbi to vendosim copat e mishit. I sperkatim me vaj ulliri extravergine dhe i pjekim ne furren e ngrohur paraprakisht ne temp. 200°C per afro 10 minuta. 
Pas 10 minutash, i shtojme 2 gota leng perimesh dhe e gatuajme ne furre per 20 minuta te tjera. 
Pas kesaj kohe i heqim copat e mishit dhe i vendosim ne nje tave balte, te cilen e mbajme ne vend te ngrohte (ne furren e fikur psh.) te mbuluar me leter alumini.
Mbetjet e tepsise, erezat dhe degen e selinos, i vendosim ne nje tenxhere. I shtojme veren dhe i ziejme derisa lengu te trashet pak. 
Me pas e filtrojme dhe ia hedhim copave te mishit.
E servirim me qepujka ne uthull balsamike dhe patate gratin.





Qepujka ne uthull balsamike

500 gr qepujka 
90 ml uthull balsamike e Modena-s
90 ml leng portokalli
kripe
piper
vaj ulliri extravergine
trumez
1 thelb hudher

Pergatitja:

pastrojme qepujkat dhe i skuqim ne vaj te nxehte per afro 9 minuta se bashku me hudhren, duke i kaverdisur here pas here.
I shtojme uthullen balsamike dhe lengun e portokallit dhe i gatuajme ne zjarr mesatar, derisa te zbuten dhe lengu te trashet si sherbet.





Patate gratin

Perberesit:
500 gr patate
300 ml qumesht
3 luge pana
1 thelb hudher
arre moskat
pak gjalp
kripe
piper
djathe parmigiano reggiano i grire
Pergatitja:
ndezim fillimisht furren ne temp. 150°C.
Qerojme hudhren. E hedhim ne nje tenxhere bashke me qumeshtin dhe panen dhe i leme ne zjarr te ulet derisa te arrijne temp. e vlimit.
Patatet i qerojme, i lajme dhe i thajme me leter kuzhine.
I presim ne feta te holla dhe i hedhim ne tenxheren ku kemi qumeshtin e vluar.
I shtojme kripe, piper dhe arre moskat dhe i gatuajme per 5 minuta. 
Lyejme me gjalp nje tave balte dhe me shume kujdes shtrojme patatet. I sperkatim me djathe parmigiano reggiano te grire dhe pak gjalp ne siperfaqe dhe i pjekim per afro 45 minuta derisa te marrin nje ngjyre te bukur ne siperfaqe.



Argjinare ne salce hollandeze

Perberesit: 

4 argjinare 
1 thelb hudher
2 fije majdanoz
leng limoni
disa kokrra piperi
kripe
vaj ulliri

Per salcen hollandeze:
2 te verdha vezesh
150 gr gjalp 
5 ml uthull vere te bardhe
25 ml vere e bardhe
35 ml uje i vaket
kripe
piper
leng limoni 

Pergatitja:
per salcen hollandeze fillimisht shkrijme gjalpin ne zjarr te ulet.
Ne nje tenxhere hedhim veren e bardhe, uthullen e veres dhe ujin dhe i vlojme derisa te shterojne ne gjysmen e vellimit.
Rrahim me rrahes elektrik te verdhat e vezeve ne nje tas te pershtatshem per t'u perdorur me pas ne banjomaria dhe i shtojme gradualisht dhe pa pushuar rrahjen lengun e perftuar me siper.
E vendosim tasin mbi nje tenxhere me uje dhe e veme mbi zjarr te ulet. E mbajme temperaturen e zjarrit gjithmone te ulet, ne menyre qe uji te mos arrije temp. e vlimit.
Duke rrahur masen ne banjomaria, i shtojme gjalpin e shkrire e tashme te vaket dhe e rrahim masen derisa te perftojme nje salce te ngjashme me majonezen.
Ne fund i shtojme piper te bardhe, kripe dhe leng limoni sipas deshires dhe e servirim me argjinaret.
Argjinaret pasi i qerojme dhe pastrojme, i ziejme bashke me pak majdanoz, leng limoni, piper dhe kripe. Ngrohim pak vaj ulliri dhe hudher te grire ne nje tigan dhe i skuqim per pak minuta argjinaret e zier. I servirim me salcen hollandeze.



Si embelsire kete viti zgjodha Eton Mess, qe eshte tejmase e thjeshte, e mire dhe pranverore. Praktikisht pergatitet per 5 minuta.
E vetmja gje e veçante eshte marinatura e luleshtrudheve ne leng shege, sipas recetes se Nigella Lawson.
Une e shoqerova me colomba te gatshme.


Eton Mess me leng shege

Perberesit:
500 gr luleshtrydhe 
2 luge te vogla sheqer
2 luge te vogla leng shege 
500 ml pana per embelsira
mafishe

Pergatitja:
presim ne copa te vogla luleshtrydhet. I shtojme sheqerin dhe lengun e sheges dhe i leme te marinohen.
Nderkohe rrahim panen dhe shkermoqim mafishet.
Hedhim ne çdo tas pak pana te rrahur, mafishet e shkermoqura dhe luleshtrydhet me lengun e tyre. 
E sherbejme menjehere.

Gezuar Pashken! 


3 comments:

  1. brava gjithcka super .....

    ReplyDelete
  2. Just found your blog and I'm super excited about it! Your recipes look awesome!This all dishes looks so delicious!




    Workshop Bonbons Maken & Workshop Taarten Maken

    ReplyDelete
  3. Useful information like this one must be kept and maintained so I will put this one on my bookmark list! Thanks for this wonderful post and hoping to post more of this!

    Chef Cooking Videos & easy cooking recipes videos

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...