Shkruaj perberesin ...

Sunday, March 13, 2011

Torte me fruta

Torta qe po ju paraqes eshte disi e komplikuar prandaj do te mundohem te jem sa me e qarte ne shpjegimin e recetes sidoqofte mos hezitoni te me pyesni nese jeni te paqarta.


Pandispanja x tepsi me diameter 24 cm

6 veze
80 gr niseshte
80 gr miell
250 gr sheqer
gjalp dhe miell per te lyer tepsine

Pergatitja:
Pikesepari vezet duhet te kene temperaturen e ambjentit prandaj nxirrini nga frigoriferi te pakten 4 ore perpara!
Ne nje tas rrahim te verdhat e vezeve me sheqerin derisa masa te zbardhet dhe te dendesohet, pra per 15-20 min. me rrahes elektrik. Ne nje tas tjeter rrahim te bardhat e vezeve derisa te formojne shkume, te cilen me pas ia shtojme perberjes se mesiperme. Ne kete pike te procedures duhet patur shume kujdes qe masa te mos bjere prandaj leme menjane rrahesin elektrik dhe vazhdojme me nje luge druri. Levizja qe duhet te bejme me lugen eshte ne forme rrethore dhe shume e ngadalte. Gjate perzierjes shtojme niseshtene dhe miellin, mundesisht direkt nga sitesja ne menyre qe mos formohen toptha mielli brenda mases. Ndezim furren ne temp. 180°C. Hedhim masen ne nje tepsi te lyer me gjalp dhe me miell dhe e vendosim ne furre per rreth 40 min. Gjate 30 min. te para nuk duhet kurresesi te hapim furren sepse rrezikojme qe pandispanja te bjere. Pasi kalon koha e pjekjes nuk e nxjerrim menjehere jashte tepsine por e leme akoma edhe 10 min. te tjera brenda, ne furre te fikur.
Kur te jete ftohur e ndajme me dysh dhe e lagim me shurup.
... 
Shurupi per te lagur torten
Uje ose qumesht
Sheqer
Liker sipas deshires

....
Shkrijme sheqerin ne uje ose qumesht dhe me te lagim torten. Ide: nese ju mungon nje shishe nga ato te perdorin pastiçeret merrni nje shishe plastike uji dhe bejini nje vrime tek tapa. -:)
.....

Kremi me mascarpone
150 gr qumesht i kondensuar
Sheqer sipas deshires

....
Rrahim ne nje tas te tre perberesit me rrahesin elektrik dhe e veme ne frigorifer qe te mpikset pak.
Qe te treja shtresat te jene perfekte dhe kremi mos kete tendencen te bjere nga bordet une kam nje truk shume te thjeshte. Praktikisht aty ku kam pjekur pandispanjen, qe eshte nje tepsi, bordi i se ciles eshte i heqshem, vendos shtresen e pare te pandispanjes se lagur, shtoj kremin dhe pastaj vendos pjesen tjeter te pandispanjes. Tepsine e vendosim ne frigorifer per 2 ore. 
….

Fruta sipas deshires
Biskota tip savoiardi
Xhel
…..
Nderkohe qerojme dhe presim frutat sipas deshires. Nxjerrim torten nga frigoriferi dhe e lyejme me krem ne te gjithe siperfaqen e saj. Shtrojme frutat dhe “ngjisim” biskotat gjate gjithe perimetrit. Qe frutat te ruajne freskine u hedhim nje xhel siper. Kete xhel une e blej gjithmone ne supermarkate. Per ata qe jetojne ne Itali ky xhel quhet “Tortagel – gelatine per torte”. Te tjereve mund tju them qe ne perberje ka niseshte, sheqer, xhel per dendesim etj. Pra e pergatisim xhelin sipas indikacioneve te konfeksionit dhe e shtrojme mbi fruta. Perpara se ta servirim e vendosim torten perseri ne frigorifer per 30 min. te tjere ne menyre qe xheli te mpikset.
Gjak e dhjame :D



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...