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Tuesday, July 3, 2012

Il polpettone di Ballakume - Qoftja e Ballakumes



Te titullosh nje recete me emrin tend eshte nje mendjemadhesi qe vetem chef-at e njefare niveli mund t'ia lejojne vetes....ose Ballakumja :P 


Il polpettone di Ballakume

Perberesit per 4 persona:

500 gr mish i grire derri, viçi, kau...
2 thelpinj hudher
1 qepe
4 luge djathe parmigiano reggiano 
majdanoz i fresket 
2 luge buke e grire 
1 veze
1 fete buke e bardhe e njomur ne qumesht
gjysem luge e vogel me ereza Sichimi Togarashi
kripe
piper
vaj ulliri

500 ml  salce domatesh
5-6 gjethe borziloku
2-3 luge djathe parmigiano reggiano


Pergatitja:

grijme ne mixer qepen dhe hudhren. Hedhim ne nje tas mishin e grire, qepen dhe hudhren e grire, vezen, majdanozin e grire, buken e njomur ne qumesht dhe te shtrydhur mire, djathin dhe buken e grire, kripen dhe piperin. 

Pra, deri me ketu asgje e pazakonte. Jane te njejtet perberes te nje "polpettone" italiane, por sekreti im qendron ne aromatizimin me erezat japoneze Sichimi Togarashi, te cilat i dhurojne kesaj pjate nje shije verore dhe nje retrogusto agrumesh. 
Mjafton nje gjysem luge e vogel per te bere diferencen.

I perziejme te gjithe perberesit me duar, duke i shtuar nje luge vaj ulliri dhe e vendosim ne frigorifer per afro 30 minuta.
Me pas e shtrojme ne nje tave te lyer me vaj ulliri, duke u munduar t'i japim nje forme te rregullt.
Hedhim mbi polpettone salcen e domateve. Salca e domates duhet ta mbuloje plotesisht!
E sperkatim me pak kripe, djathe parmigiano reggiano te grire, vaj ulliri extravergine dhe shperndajme pergjate gjithe taves gjethet e borzilokut.

E vendosim ne furre ne temp. 180-200°C per afro 30-40 minuta.
Para se ta servirim e ndajme ne feta dhe i hedhim persiper salcen e domates.

Kjo pjate shoqerohet me sallate, patate etj., por kombinimi me i mire per mua jane spaghetti-t. Spaghetti-it i ziejme, i kullojme dhe i perziejme me salcen e mbetur ne tave. 

P.S.: erezat Sichimi Togarashi shiten te konfeksionuara ne dyqane etnike apo edhe ne ndonje supermarkate, mgjth ne pamundesi mund te pergatiten ne kushte shtepie. Fundja behet fjale per spec te kuq djeges, lekure portokalli, fara suzami, fara lulekuqe, piper nga Sichuani (qe mund te zevendesohet fare mire me piper te zi), alga nori apo xhinxher. Keto thahen dhe grihen imet. Perdoren gjeresisht ne kuzhinen japoneze.






Dare il proprio nome ad una ricetta è una presunzione che solo i grandi chef possono permettersi....e anche Ballakumja :P 
Quello che rende straordinario questo banalissimo polpettone sta negli aromi giapponesi che donano a questo piatto una freschezza estiva e un retrogusto agrumato.


Il polpettone di Ballakume

Ingredienti per 4 persone:

500 gr macinato misto 
2 spicchi d'aglio
1 cipolla
4 cucchiai parmigiano reggiano 
prezzemolo fresco
2 cucchiai pangrattato  
1 uovo
1 fetta di pane bianco ammorbidita nel latte 
mezzo cucchiaino di aromi giapponesi Sichimi Togarashi
sale 
pepe
olio evo

500 ml passata di pomodoro
5-6 foglie basilico
2-3 cucchiai parmigiano reggiano


Preparazione:

tritare nel mixer la cipolla e l'aglio.
Amalgamare la carne tritata, l'aglio e la cipolla già tritati, l'uovo, il prezzemolo tritato, il formaggio grattugiato, il pane strizzato per bene ed il pangrattato, il sale ed il pepe.
Alla fine aggiungere all'impasto mezzo cucchiaino di aromi Sichimi Togarashi.
Mettere l'impasto per 30 minuti nel frigo.
Dopodiché adagiarlo su una teglia unta d'olio e cercare di darli una forma regolare.

Versare sopra il polpettone la passata di pomodoro e coprirlo del tutto.
Cospargere di sale, olio evo, parmigiano reggiano e foglie di basilico.
Infornare a 180-200°C per una trentina di minuti.
Servire irrorato nel sugo di pomodoro.

E con il sugo rimasto condire i spaghetti.



2 comments:

  1. E DASHUR JE FANTASTIKE, TE FALENDEROJ PER KETO RECETA KAQ TE BUKURA, TE SHISHME DHE KAQ MIRE TE TREGUARA NGA ANA JUAJ.Ju pershendes perzemersisht!

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