Shkruaj perberesin ...

Wednesday, April 11, 2012

Tave me koke qingji dhe patate

Kuzhina e Sardegna-s me pelqen jashte mase sepse i afrohet shijeve te mia ballkanike. Ashtu si kuzhina greke, sidomos ajo e ishujve, apo kuzhina e Rivieres shqiptare, eshte nje kuzhine e thjeshte por, fale karakteristikave morfologjike dhe klimes, e forte ne shije dhe aroma. 
Te ngreje doren kush ka ngrene qingj te pjekur e te shoqeruar me pilaf e kos ne Llogara dhe nuk eshte mahnitur nga shija e tyre?
...idem me produktet e Sardegna-s. 
Por kuzhina e Sardegna-s ka pasur avantazhin e evoluimit dhe te pasurimit me prurje nga gadishulli, ndersa fatkeqesisht kuzhina jone deri me vitet '90 ne mos u varferua qendroi ne vend, sepse kontakti me kuzhinat e tjera ishte i pamundur. 
Zona ku jetoj une eshte malore (ne fakt une jetoj buze Dolomiteve...me malore se kaq! :)), e ketu mishi i qingjit eshte i fresket dhe i shijshem, por i mungon pikerisht ajo shija e forte per te cilen fola me siper, prandaj kokat e qingjit me pelqen t'i gatuaj sipas kesaj recete nga Sardegna, e cila eshte nje kombimin i recetes antike me prurjet e gadishullit italian.







Tave me koka qingji dhe patate


Perberesit per 2 persona:

1 koke qingji e ndare ne 2 pjese
3-4 luge buke e grire
sherbele e fresket
rozmarine e fresket
pecorino sardo por edhe djathi kaçkavall ben pune
vaj ulliri 
kripe
patate sipas deshires

Pergatitja:
pastrojme ne uje te bollshem kokat e qingjit. 
qerojme dhe presim ne copa te medhaja patatet. I vendosim patatet ne nje tave te lyer me vaj ulliri dhe i rregullojme me kripe.
Vendosim mbi to kokat e qingjit duke i mbeshtetur nga pjesa e syrit.
I sperkatim 2 gjysmat e kokes me buke te grire, rozmarine, sherbele, djathe kaçkavall te grire, kripe dhe piper. 
I hedhim vaj ulliri, 2 gota uje dhe i pjekim ne furre ne temp. 230 per rreth 40 minuta duke i njomur here pas here me lengun e tyre.

Gjak e dhjame :D

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...