Shkruaj perberesin ...

Loading...

Monday, April 9, 2012

Receta per Pashke: lazanje pranverore - Ricetta di Pasquetta: lasagne primaverili





Perberesit per 8 persona:

650-700 gr lazanje te fresketa
1 kg shparguj
2 qepe te njoma
400 gr gjize e fresket
500 gr salce beshamel (pra 50 gr gjalp, 50 miell, 500 ml qumesht i fresket, arre moskat, kripe dhe piper)
3 veze te ziera
3 mozzarella nga rreth 100 gr secila
kripe
piper
vaj ulliri
djathe parmigiano reggiano
hudher gjarpri


Pergatitja:

ziejme shpargujt ne uje te kripur per afro 5-6 minuta. I kullojme dhe kercenjte i reduktojme ne pure duke i grire ne mixer ose frulator. Ndersa bishtat i ruajme menjane.
Skuqim koken e qepeve ne vaj ulliri dhe pak gjalp. I shtojme purene e shpargujve. E kaurdisim per 5-6 minuta ne zjarr mesatar derisa kremi te tkurret. Ne fund i shtojme gjizen.
I rregullojme me kripe dhe piper.

Pergatisim salcen beshamel duke skuqur 50 gr miell ne 50 gr gjalp derisa mielli te ndryshoje ngjyre dhe me pas e hollojme me 500 ml qumesht. I rregullojme me kripe, piper dhe arre moskat dhe e gatuajme per 20 minuta ne zjarr te ulet, derisa kremi te trashet. Nese eshte trashur shume e hollojme me pak qumesht.

Ziejme ne uje te bollshem vezet per 10 minuta. I qerojme dhe i presim ne kubike te vegjel.
Presim ne kubike te vegjel edhe mozzarella-t e kulluara dhe i leme menjane.





Lyejme taven me salcen beshamel. 
Shtrojme shtresen e pare te lazanjeve, te cilat i lyejme ne fillim me beshamel dhe me pas me harxhin me gjize dhe shparguj.
Harxhin e petave te tjera e alternojme, pra nje pete lazanje e lyejme vetem me masen me gjize dhe pure shpargujsh, ndersa peten ne vazhdim e lyejme me salce beshamel, i hedhim ne siperfaqe kubiket e mozzarella-s, kubiket e vezes se zier, hudher gjarpri te grire imet dhe pak kripe.
Per peten e fundit perziejme beshamelen e mbetur me masen me gjize dhe shparguj dhe lyejme me te siperfaqen e petes. Vendosim mbi harxh bishtat e shpargujve qe ruajtem ne fillim.
E sperkasim siperfaqen e lazanjeve me djathe parmigiano reggiano te grire dhe disa copa gjalpi.
E mbulojme taven me leter alumini. I bejme disa vrima ne siperfaqe dhe i pjekim lazanjet ne furre ne temp 200°C per rreth 45-50 minuta.
10-15 minutat e fundit eliminojme letren e aluminit ne menyre qe te marre ngjyren e bukur te pjekjes edhe siperfaqja.

E servirim te ngrohte. Po patet mundesi shoqerojeni me nje vere te perftuar nga shpargujt qe prodhohet ne zonen e Bolzanos, Terlaner Sauvignon Winkel DOC.






Lasagne primaverili con asparagi

Ingredienti per 8 persone:

650 - 700 gr lasagne fresche
1 kg di asparagi
2 cipollotti
400 gr di ricotta fresca
500 gr di besciamella
3 uova sode
3 mozzarelle, ca. 100 gr ciascuna
sale
pepe
olio evo
parmigiano reggiano
erba cipollina

Preparazione:

lessare gli asparagi in abbondante acqua salata per 5-6 minuti. Mettere da parte le punte e ridurre a crema il resto.
Soffriggere la parte bianca dei cipollotti. Aggiungere la crema di asparagi. Mescolare per 5-6 minuti su fuoco medio per restringere la crema. Infine aggiungere la ricotta.
Regolare di sale e pepe.
Preparare la salsa besciamella con 50 gr di farina, 50 di burro e 500 ml di latte. Regolare di sale, pepe e noce moscata.
Bollire in abbondante acqua le uova. Una volta raffreddate tagliuzzare.
Scolare le mozzarelle, tagliuzzarle e metterle da parte.
Versare uno strato di besciamella nella teglia e montare le lasagne alternando il ripieno, una volta la crema di ricotta ed asparagi e un altra besciamella, uova sode, mozzarelle ed erba cipollina.
Lasciare le lasagne in frigo per diverse ore ed infine infornare a 190°C per 50 minuti.
Servire caldi accompagnati con un vino da asparagi altoatesino Terlaner Sauvignon Winkl DOC.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...