Shkruaj perberesin ...

Sunday, September 30, 2012

Menu vjeshte




Gnocchi me kungull te verdhe, karrota dhe pesto gjenovez

Perberesit per 4-6 persona:
500 gr gnocchi te gatshme ose homemade
2 karrota
150-200 gr kungull i verdhe
100 gr pesto gjenovez
vaj ulliri 
kripe
piper

Pergatitja:
presim a julienne karrotat dhe kungullin.
I skuqim per pak minuta ne vaj ulliri te nxehte.
Veç ziejme ne uje te kripur gnocchi-it.



Marrim pak uje nga gnocchi-t dhe me te shuajme karrotat dhe kungullin.
I kullujme gnocchi-it duke ruajtur pak uje per te lidhur pjaten.
Bashkojme peston gjenovez me perimet dhe i shtojme ujin qe hoqen nga zierja. I kaurdisim mbi zjarr.
E rregullojme harxhin me kripe dhe piper.
I shtojme gnocchi-t e kulluar. I perziejme shpejt e shpejt dhe i servirim menjehere te sperkatur me djathe parmigiano reggiano.




Fileto mishi me krem kungulli

Perberesit per 4-6 persona:

rreth 500 gr fileto viçi (mundesisht te fresket, pra te blere tek kasapi)
200 gr speck
5 te bardha vezesh
1,5 kg kripe kokerrmadhe
2 luge miell
rozmarine e fresket
trumez e fresket

Pergatitja:
lyejme me miell fileton e mishit dhe e skuqim ne nje tigan te nxehte. E kriposim dhe peperosim.
Nderkohe perziejme kripen kokerrmadhe me te bardhat e vezeve.
Gati nje çerek te sasise e vendosim mbi nje tepsi te veshur me leter alumini.
 

 
Vendosim mbi kripe edhe erezat e fresketa.
E mbulojme fileton me feta speck-u dhe me kripen e mbetur.



E shtypim fort me duar ne menyre qe fileto te vishet me kripe.
E shpojme ne siperfaqe me pirun dhe e pjekim ne furre ne temp. 190-200 °C per afro 50 minuta.
E leme te ftohet, para se ta presim ne feta.





E sherbejme mbi nje krem kungulli te verdhe
Perberesit per 4-6 persona:
1/2 qepe
1/2 pras
1/2 kungull i verdhe
1 thelb hudher
1 karrote
kripe
piper
vaj ulliri
gjysem gote vere e bardhe
leng perimesh
3 luge pana

Pergatitja:

aromatizojme vajin me thelbin e hudhres dhe sapo hudhra te ndryshoje ngjyre, e heqim nga tigani.
Skuqim ne te njejtin tigan qepen, prasin, karroten dhe kungullin, te prera trashe, derisa te zbuten.
I kriposim, peperosim dhe i shuajme me vere te bardhe.
Sapo vera te shteroje, i hedhim leng perimesh ose thjesht uje.
Me ane te nje frulatori e reduktojme masen ne nje leng homogjen.
E rivendosim mbi zjarr dhe e trashim se bashku me panen.
Shtrojme nje shtrat kremi ne pjate dhe mbi te vendosim fileton e viçit. E sperkatim me piper te zi dhe pak vaj ulliri.

Ndersa per ta paraqitur sa me rustike, ziejme perimet dhe i skuqim ne gjalp.

P.S.: kremi mund te serviret edhe veç si supe.
 


 
Per ta mbyllur kete menu vjeshte mendova per nje embelsire te lehte...

Xhelatine rrushi

Perberesit per 4-6 persona:
per xhelatinen e rrushit:
400 cl uje
80 gr sheqer
20 gr xhelatine (colla di pesce)
2 luge liker menteje
1 luge leng limoni
rrush

per xhelatinen e qumeshtit:
300 cl qumesht
60 gr sheqer
7 gr xhelatine
40 cl uje
esence vanilje

Pergatitja:
zbusim ne uje te ftohte xhelatinen.
Ne nje tenxhere hedhim ujin dhe sheqerin dhe i vendosim mbi zjarr derisa te arrijne temp. e vlimit.
I shtojme xhelatinen dhe i perziejme mire me tel kuhine derisa xhelatina te shperbehet. 
Me pas i shtojme leng limoni dhe liker menteje.
E hedhim gjysmen e lengut te perftuar ne nje tas dhe sapo te jete ftohur pak vendosim kokrrat e rrushit.
E ftohim tasin ne uje te akullt e me pas per pak minuta ne frigorifer ne zonen e akullit.
Nderkohe pergatisim xhelatinen e qumeshtit.
Zbusim fletet e xhelatines ne uje te ftohte. 
Hedhim qumeshtin, sheqerin dhe vaniljen ne nje tenxhere dhe i vendosim mbi zjarr derisa te arrijne temp. e vlimit.
Shtrydhim fletet e xhelatines dhe ia shtojme qumeshtit.
I perziejme me tel kuzhine derisa xhelatina te shperbehet.
E ftohim qumeshtin duke e vendosur tenxheren mbi nje ene me uje te akullt.
Sapo xhelatina ne frigorifer te jete mpiksur, i hedhim xhelatinen e qumeshtit, tashme te ftohur.
E rivendosim tasin ne frigorifer, ne zonen e akullit, derisa te mpikset edhe xhelatina e qumeshtit.
Me pas i hedhim gjysmen e mbetur te xhelatines se rrushit dhe e rivendosim ne frigorifer (jo ne zonen e akullit!) per disa ore.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...