Shkruaj perberesin ...

Tuesday, May 24, 2011

Torte me komposto dardhe


Pas embelsires me komposto pjeshke nuk mund te mos postoja ketu edhe ate me komposto dardhe. Madje, per te qene e sinqerte, qe pikerisht kjo torte me mousse dardhe qe hapi nje kapitull te ri ne permbledhesin tim te recetave.  Qekur e realizova per here te pare u dashurova me te sepse kjo torte eshte e veçante, eshte si ato zonjat elitare plot elegance e hijeshi. Provojeni dhe do te me jipni te drejte! :) 




Perberesit per nje torte te permasave te fotos: 
pandispanja
250 gr djathe marscarpone
2 veze
150 gr sheqer
komposto dardhe
liker dardhe
3 flete xhelatine per embelsira (colla di pesce italisht)
Pergatitja:
fillimisht pergatisim pandispanjen sipas recetes qe mund ta gjeni ketu.
Ndersa pandispanja ftohet pergatisim  nje mousse dardhe. Rrahim te verdhat e vezeve me sheqerin. I shtojme djathin mascarpone dhe nje dardhe kompostoje te cilen me pare e kalojme ne mikser derisa te reduktohet ne pure. I perziejme me tel kuzhine ose rrahes elektrik.
Veç rrahim te bardhat e vezeve me pak sheqer derisa te perftojme nje shkume, te cilen ia shtojme perberjes me mascarpone.
Ne nje gote me uje te ftohte zbusim fletet e xhelatines. Me pas i shtrydhim dhe i vendosim nje tenxhere te vogel te cilen e kemi vene ne zjarr te ulet, me nje ose dy luge uje, qe te shperbehen. Xhelatinat e shperbera ia hedhim mousse-t te dardhes dhe e perziejme me kujdes me luge druri ne menyre qe kremi te mos bjere.
Formen e tortes ne te cilen kemi pjekur pandispanjen e perdorim edhe per shtrimin ne menyre qe mousse i dardhes te mos kulloje. Shtrojme ne fillim nje gjysem pandispanje dhe e lagim me nje leng te perftuar nga lengu i kompostos se dardhes i perzier me pak liker dardhe. Shtrojme me pas nje shtrese me gjysmen e mousse dardhe, perseri pandipanja dhe e perfundojme shtrimin me mousse dardhe. Rradhisim sipas deshires mbi torte feta dardhe dhe e veme ne frigorifer per 1 ore. Nderkohe pergatisim nje xhel per te lyer siperfaqen e tortes me sheqer dhe xhelatine. Pasi ta kemi lyer e rivendosim ne frigorifer qe te mpikset dhe me pas e sherbejme me champagne ne raste festash ose me vere moskat. 
Gjak e dhjame :D

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...