Shkruaj perberesin ...

Tuesday, August 16, 2011

Shen Meria ime ne agriturizem

Ne te gjithe Jesolon, qytet bregdetar afer Venezias, e vetmja dhome e lire gjindej ne nje agriturizem. Hotelet, pensionet, apartamentet ishin plot. E ne fakt ishte e premte 12 gusht. Te henen ishte dita e Shen Merise dhe shume kishin preferuar ta kalonin prane detit.
Pas 4 ore udhetimi me makine arritem ne destinacion. 



Sinqerisht nuk e prisja te gjindesha perpara nje vileze kaq te bukur. Agriturizmi ishte ndertuar shume prane nje siti arkeologjik qe mbante te njejtin emer, "le antiche mura". Sapo hapje dritaren te shfaqej madheshtor muri i katedrales se ndertuar rreth shek. te VII.
Pasioni dhe dedikimi qe te zotet e shtepise i kishin perkushtuar verehej sidomos ne detajet me te vogla. I gjithe agriturizmi ishte i mobiluar ne stilin shabby country, me disa modernitete absolutisht te nevojshme si dushi apo ajri i kondicionuar. 

 



 
Ne muret e viles ishin ekspozuar fotografite e familjes ne bardh&zi. Foto me partizane e fashiste, te renditura njera afer tjetres. Zonja me kapele apo fotografi te fisit perpara kishes. 




Ngado ktheje syte hasje ndonje kukull porcelani. Te madhesive te ndryshme e te veshura si zonja apo zonjusha te shekujve te kaluara, qendronin mbi senduqet, pianon, tryezen e pritjes ose te mbeshtetura diku mbi ndonje mobilje. Mendimi flash ishte se ndonje femije, pasi kishte luajtur, i kishte harruar aty por, ne fakt çdo detaj i tille ishte per te te dhene ndjesine e te ndjerurit ne shtepi. Pasi ky eshte funksioni i nje agriturizmi. 





Agriturizmi s'eshte gje tjeter veçse nje shtepi/vile fshati qe jep me qera dhoma dhe servir per te ngrene produktet qe kultivon. Ndryshe nga restorantet ku klienti zgjedh vete nga menuja, ne agriturizem vendos pronari ç'te serviri. Pronaret e agriturizmit mund te merren me blektori apo edhe me bujqesi, prandaj ato çfare serviren ne tryeze jane kryesisht te fresketa.
Agriturizmi ne fjale merrej me rritjen e strucit.




çfare na erdhi ne pjate?...3 antipasta:  

 carpaccio struci (mish struci i gjalle i prere ne feta te holla dhe i marinuar),  




mortadella struci, proshute pate, pjate e pare:  


 pappardelle me ragù gomari, sallate mikse, pjata te dyta

 
fileto struci ne zgaremish derri zgare dhe furre me patate te ziera dhe pastaj te pjekura ne furre dhe per embelsira torta te ndryshme te shoqeruar me raki (grappa) dhe kafe. 
Pra, çdo gje e gatuar nga pronaret ndersa vajza e tyre na sherbente. Nje kuzhine slow dhe tejmase e shijshme!
E ne fund, si per te bere adetin, i zoti shtepise erdhi na pyeti sesi shkoi darka dhe a ndjeheshim te ngopur. 
Dy ishin zbulimet me interesante: mishi i strucit dhe raguja e gomarit. Mishi i strucit ishte shume i bute aq sa ndjesia ishte sikur ishe duke ngrene ndonje zarzavat, por njekohesisht shume i shijshem. I pasur me  hekur dhe ajo qe eshte me e rendesishme, pa pike yndyre. Ndersa gomari kishte nje shije te veçante qe s'jam ne gjendje ta asocoj me produkt tjeter. Duke qene mish i thate, pra i payndyrshem, rrezikonte te rezultonte  bajat ne shije, ashtu siç ndodh ndonjehere me gjoksin e pules apo te gjelit kur gatuhen keq por i gatuar si ragù per te shoqeruar pappardellet ishte fantastik, pasi qepet dhe aromat e kishin pasuruar.




Nese rruga ju bie nga Jesolo provojeni sepse do te mbeteni te kenaqur! :)
   

2 comments:

  1. shume mire me duket se po ja kalon..po ai mishi i gomarit nuk u mor vesh? :-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...