Perberesit per torten:
165 gr gjalp
165 gr sheqer
vanilje
3 veze
285 gr miell
40 gr bajame
2 luge kafeje fryres brumi per embelsira
1-2 luge qumesht
5-6 kajsi te fresketa, te qeruara dhe te ndara pergjysem
2 flete xhelatine per embelsira
2 gota uje
Pergatitja e tortes:
ndezim furre ne temp. 175°C.
Rrahim me rrahes elektrik gjalpin me sheqerin dhe vaniljen derisa gjalpi te zbardhet.
Pa ndaluar rrahjen i shtojme nje e nga nje vezet.
Perziejme ne nje tas miellin me fryresin e brumit dhe bajamet dhe ia shtojme perberjes se mesiperme.
Gjithashtu i shtojme edhe 2 luge qumesht.
Lyejme me gjalp dhe miell nje tepsi me permasa 30 x 30 dhe i hehdim perberjen e tortes.
E pjekim torten ne furre ne temp. 175°c per rreth 30 minuta ose derisa siperfaqja te rezultoje e pjekur.
E nxjerrim dhe e leme te ftohet.
Perberesit per "te bardhen e vezes":
100 - 150 gr sheqer
90 gr niseshte
vanilje
1 l qumesht
Pergatitja:
ne nje tas perziejme 12 luge qumesht me niseshtene, sheqerin dhe vaniljen derisa te perftojme nje lloj kremi.
Qumeshtin e mbetur e vendosim ne zjarr qe te vloje.
Pasi ka vluar e hedhim pak e nga pak ne perberjen e mesiperme, duke e perzier pa pushim, derisa te kremi te dendesohet.
E rihedhim perberjen ne tenxhere dhe e rivendosim mbi zjarr. E vlojme per 1 minute duke e kaurdisur pa pushim.
Me pas e leme te ftohet, duke e mbuluar me qese kuzhine, ne menyre qe te mos formohet kore ne siperfaqe.
Pasi te jete ftohur proçedojme me ndertimin e tortes.
Hedhim kremin mbi torte dhe rendisim mbi te gjysmat e kajsive.
E vendosim torten ne frigorifer te mpikset kremi dhe nderkohe pergatisim xhelatinen sipas tregimeve te kutise.
Ngrohim ne zjarr 1 gote uje dhe e shkrijme xhelatinen. E ftohim per 5 minuta dhe ia hedhim siperfaqes se tortes.
E rivendosim torten ne frigorifer deri ne momentin e servirjes.
P.S.: nese kajsite jane te forta mund t'i hidhni per disa minuta ne uje te vluar.
Gjak e dhjame :D
No comments:
Post a Comment