Shkruaj perberesin ...

Thursday, April 21, 2011

Receta per Pashke: charlotte luleshtrydhesh

Legjenda tregon qe eshte shpikur nga nje kuzhinier francez ne shek. XVIII dhe ka marre kete emer per nder te mbretereshes Charlotte, bashkeshortes se mbretit George III.
Eshte shume e thjeshte per t'u gatuar dhe ka nje shije shume pranverore. Receta qe po shkruaj sot, te cilen e gatova vjet, eshte charlotte me luleshtrydhe.
Ndersa kete te diele mendoj ta ndryshoj pak dhe ta gatuaj me fruta pylli. Shpresoj te me dale e mire..!



Perberesit per nje charlotte per 6-8 veta:

per pandispanjen:
 
6 veze
80 gr niseshte
80 gr miell
250 gr sheqer
gjalp dhe miell per te lyer tepsine
per kremin chantilly:
500 ml qumesht
50 gr miell
150 gr sheqer
6 veze
vanilje
liker luleshtrydhesh
100 ml shtalpe ose pana per embelsira  + 1 luge sheqer
4 flete xhelatine per embelsira (colla di pesce italisht)

Shurup per te njomur charlotte:
nje grusht luleshtrydhesh
sheqer
200 ml uje

dekorimi:
luleshtrydhe
150 ml shtalpe ose pana per embelsira
sheqer 1 -2 luge

Pergatitja e pandispanjes:
Pikesepari vezet duhet te kene temperaturen e ambjentit prandaj nxirrini nga frigoriferi te pakten 4 ore perpara!
Ne nje tas rrahim te verdhat e vezeve me sheqerin derisa masa te zbardhet dhe te dendesohet, pra per 15-20 min. me rrahes elektrik. Ne nje tas tjeter rrahim te bardhat e vezeve derisa te formojne shkume, te cilen me pas ia shtojme perberjes se mesiperme. Ne kete pike te procedures duhet patur shume kujdes qe masa te mos bjere prandaj leme menjane rrahesin elektrik dhe vazhdojme me nje luge druri. Levizja qe duhet te bejme me lugen eshte ne forme rrethore dhe shume e ngadalte. Gjate perzierjes shtojme niseshtene dhe miellin, mundesisht direkt nga sitesja ne menyre qe mos formohen toptha mielli brenda mases. Ndezim furren ne temp. 180°C. Hedhim masen ne nje tepsi te lyer me gjalp dhe me miell dhe e vendosim ne furre per rreth 40 min. Gjate 30 min. te para nuk duhet kurresesi te hapim furren sepse rrezikojme qe pandispanja te bjere. Pasi kalon koha e pjekjes nuk e nxjerrim menjehere jashte tepsine por e leme akoma edhe 10 min. te tjera brenda, ne furre te fikur. Pasi pandispanja te jete ftohur e ndajme ne feta me gjeresi rreth 2 cm dhe gjatesi rreth 4 cm.
Pergatitja e kremit chantilly:
ne nje tenxhere veme qumeshtin te vloje bashke me vaniljen. Ndersa ne nje tas me uje te ftohte veme xhelatinen qe te zbutet. Rrahim me rrahes elektrik ose tel kuzhine vezet me sheqerin derisa te zbardhen. Duke vazhduar rrahjen i hedhim nje te treten e qumeshtit, qe tashme eshte ftohur pak, dhe miellin. I shtojme pjesen tjeter te qumeshtit. E perziejme dhe e  riveme tenxheren ne zjarr te ulet qe kremi te dendesohet. I shtojme xhelatinen e shtrydhur. E perziejme pa pushim qe te mos formohen toptha. Sapo kremi te jete dendesuar e heqim nga zjarri dhe e mbulojme me qese kuzhine, se ciles i kemi bere nje vrime qe te dali avulli.
Rrahim me rrahes elektrik panen dhe sheqerin dhe kete perberje, bashke me likerin e luleshtrydheve, ia shtojme kremit pastiçer. Keshtu kemi perftuar nje krem qe ne fjalorin e kuzhiniereve e gjejme me emrin chantilly. 


Pergatitja e shurupit:
frulojme ne frulator luleshtrydhet, sheqerin dhe ujin derisa te formohet nje leng me te cilin do te njomim fetat e pandispanjes.

Shtrimi dhe dekorimi:

Marrim nje tas sallate dhe e veshim nga brenda me qese kuzhine duke lene disa cm qese jashte bordeve te tasit. E mbushim siperfaqen e tij me fetat e pandispanjes. I njomim me shurupin e mesiperm. I shtojme kremin chantilly. Siper tij rendisim fetat e tjera te pandispanjes. E mbyllim tasin me qesen e kuzhines dhe e vendosim ne frigorifer per 24 ore.
Perpara se ta servirim rrahim me rrahes elektrik panen dhe sheqerin. Nxjerrim tasin nga frigoriferi. E permbysim mbi pjatancen ku do te servirim charlotte dhe me ndihmen e qeses se kuzhines e heqim tasin. Dekorojme charlotte me panen dhe luleshtrydhet. 



    

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...