Antipastat e mireseardhjes ne stilin fingerfood, qe zakonisht Ballakumja preferon t'i sherbeje me kembe:
Domate te mbushura....
....me pesto:
10 domate qershize
rreth 50-60 gr gjize pa kripe
nje luge pesto gjenovez
nje luge stika pishe
borzilok
Pergatitja:
pastrojme domatet dhe i zbrazim nga farat. I permbysim qe te humbasin lengun dhe nderkohe perziejme gjizen me peston dhe stikat e pishes.
Mbushim me kete krem domatet dhe i fusim ne furre ne temp. 200°C per rreth 15 minuta.
I sherbejme te zbukuruara me borzilok.
...me krem ulliri
10 domate qershize
10-15 ullinj
quark ose kos grek
kripe
Pergatitja:
pastrojme domatet dhe i zbrazim nga farat. I permbysim qe te humbasin lengun dhe nderkohe grijme ne mixer ullinjte.
Perziejme ullinjte me quark ose kos grek te trashe. E rregullojme me kripe dhe piper dhe mbushim me kete mase domatet.
... me kos grek dhe hudher gjarpri
Pergatitja:
pergatiten njesoj simesiper, por mbushja behet me kos grek dhe hudher gjarpri.
Torteza me kos grek dhe ereza te fresketa
Perberesit:
pete pastasfoglia
rreth 200 gr kos grek
ereza te fresketa: hudher gjarpri, majdanoz, koper
1 veze
kripe
piper
gjalp
Pergatitja:
shtrojme ne tepsine e muffin peten e pastafoglia-s duke i dhene formen e nje foleje.
Perziejme kosin me vezen, erezat e fresketa te grira imet, kripe, piperin dhe 2 luge gjalp.
Mbushim çdo foleze me harxhin dhe e pjekim ne furre ne temp. 180° derisa te marrin nje ngjyre te arte.
I servirim te ngrohta.
Bruschetta me speca te pjekur
Perberesit:
feta buke per bruschetta
speca te pjekur
'nduja kalabreze ose salsiçe pikante
hudher
salce domatesh
vaj ulliri
kripe
Pergatitja:
pjekim specat ne zgare.
Aromatizojme vajin e ullirit me hudhren e shtypur ne nje tigan dhe sapo hudhra te ndryshoje ngjyre e heqim nga tigani dhe skuqim ne te 'nduja-n kalabreze ose salsiçen pikante te shkermoqur.
I shtojme salcen e domates dhe specat e pjekur.
I gatuajme ne zjarr mesatar derisa salca te trashet.
E rregullojme me kripe dhe e servirim sebashku me mozzarella-n dhe buken e thekur per te formuar secili bruschetta-n e vet.
Pjata e pare
Palaçinka me spinaq dhe gjize
Perberesit per palaçinkat:
4 veze
rreth 500 ml qumesht
200 gr miell
40 gr gjalp
Perberesit per mbushjen:
1 kg spinaq
200 gr gjize
1 veze
djathe parmigiano reggiano
arre moskat
beshamel
Pergatitja:
Ziejme spinaqin ne uje te kripur per pak minuta, e kullojme dhe e shtrydhim mire.
E grijme imet dhe e skuqim ne gjalp.
I shtojme gjizen dhe e rregullojme me kripe dhe arre moskat.
I shtojme gjizen dhe e rregullojme me kripe dhe arre moskat.
I shtojme gjithashtu disa luge beshamel, ne menyre qe mbushja te behet sa me kremoze.
Per palaçinkat rrahim vezet me qumeshtin, miellin dhe gjalpin e shkrire. I rregullojme me kripe dhe i vendosim per gjysem ore ne frigo.
Me pas i gatuajme ne tigan te nxehte e te lyer me gjalp per pak sekonda.
Per palaçinkat rrahim vezet me qumeshtin, miellin dhe gjalpin e shkrire. I rregullojme me kripe dhe i vendosim per gjysem ore ne frigo.
Me pas i gatuajme ne tigan te nxehte e te lyer me gjalp per pak sekonda.
Mbushim me kete harxh palaçinkat dhe i palosim me dysh.
Lyejme me gjalp nje tave dhe shtrojme palaçinkat e palosura.
I hedhim persiper disa luge beshamel.
I sperkatim me djathe parmigiano reggiano te grire dhe disa copa gjalpi.
I pjekim ne furre ne temp. 180° per afro gjysem ore.
Pjata e dyte
Rosto me cironka dhe kontorno patatesh e kerpudhash
Perberesit per 6-8 persona:
Per roston:
afro 1 kg mish viçi i madh per rosto
5 cironka te konservuara ne kripe
2 salsiçe (mantovane)
2 qepe
1 gote vere e bardhe
kripe
miell
vaj ulliri
2 luge gjalp
Pergatitja:
lidhim me spango mishin.
Grijme ne feta te holla qepet dhe i skuqim ne gjalp e vaj ulliri sebashku me salsiçen e shtypur me duar ose pirun dhe me cironkat e shpelara mire e mire ne uje te ngrohte.
I kaurdisim derisa cironkat te shperbehen.
Lyejme me miell mishin dhe e skuqim nga te gjitha anet me harxhin e mesiperm.
E shuajme me vere te bardhe dhe sapo vera te shteroje, i hedhim uje sa te mbulohet.
E ziejme ne zjarr mesatar per afro 3 ore ose derisa mishi te rezultoje shume i bute, sikur "te shkrihet ne goje".
Pasi eshte ftohur e presim ne feta. Per ta bere me delikat e filtrojme lengun dhe e shterojme ne zjarr.
(Personalisht e preferoj te pafiltruar.)
Vendosim ne pjatance fetat e mishit dhe i lagim me lengun e mesiperm.
Per kontornon me patate dhe kerpudha:
8 patate
afro 500 gr kerpudha champignon
djathe parmigiano reggiano
majdanoz i fresket
kripe
piper
vaj ulliri
gjalp
Pergatitja:
qerojme dhe presim ne feta patatet dhe kerpudhat.
Lyejme me gjalp nje tepsi dhe shtrojme nje baze me feta patatesh, te cilat i mbivendosim pak mbi njera-tjetren.
Mbi patate shtrojme nje shtrese me feta kerpudhash dhe e perfundojme kete tip lasagne perimesh me fetat e patateve.
I kriposim dhe i sperkatim me djathe parmigiano reggiano, piper te zi, vaj ulliri dhe pak gjalp mbi secilen.
I sperkatim gjithashtu me 1 gote uje.
I pjekim ne furre me temp. 180°C per afro gjysem ore.
Duhet te rezultojne krokante ne siperfaqe dhe te buta ne brendesi.
E servirim roston me kontornon e mesiperme.
Perberesit per 6-8 persona:
Per roston:
afro 1 kg mish viçi i madh per rosto
5 cironka te konservuara ne kripe
2 salsiçe (mantovane)
2 qepe
1 gote vere e bardhe
kripe
miell
vaj ulliri
2 luge gjalp
Pergatitja:
lidhim me spango mishin.
Grijme ne feta te holla qepet dhe i skuqim ne gjalp e vaj ulliri sebashku me salsiçen e shtypur me duar ose pirun dhe me cironkat e shpelara mire e mire ne uje te ngrohte.
I kaurdisim derisa cironkat te shperbehen.
Lyejme me miell mishin dhe e skuqim nga te gjitha anet me harxhin e mesiperm.
E shuajme me vere te bardhe dhe sapo vera te shteroje, i hedhim uje sa te mbulohet.
E ziejme ne zjarr mesatar per afro 3 ore ose derisa mishi te rezultoje shume i bute, sikur "te shkrihet ne goje".
Pasi eshte ftohur e presim ne feta. Per ta bere me delikat e filtrojme lengun dhe e shterojme ne zjarr.
(Personalisht e preferoj te pafiltruar.)
Vendosim ne pjatance fetat e mishit dhe i lagim me lengun e mesiperm.
Per kontornon me patate dhe kerpudha:
8 patate
afro 500 gr kerpudha champignon
djathe parmigiano reggiano
majdanoz i fresket
kripe
piper
vaj ulliri
gjalp
Pergatitja:
qerojme dhe presim ne feta patatet dhe kerpudhat.
Lyejme me gjalp nje tepsi dhe shtrojme nje baze me feta patatesh, te cilat i mbivendosim pak mbi njera-tjetren.
Mbi patate shtrojme nje shtrese me feta kerpudhash dhe e perfundojme kete tip lasagne perimesh me fetat e patateve.
I kriposim dhe i sperkatim me djathe parmigiano reggiano, piper te zi, vaj ulliri dhe pak gjalp mbi secilen.
I sperkatim gjithashtu me 1 gote uje.
I pjekim ne furre me temp. 180°C per afro gjysem ore.
Duhet te rezultojne krokante ne siperfaqe dhe te buta ne brendesi.
E servirim roston me kontornon e mesiperme.
Embelsira
Pavlova te vogla me gliko dredhezash
Perberesit per 8 persona:
400 gr te bardha vezesh
400 gr sheqer normal
400 gr sheqer pluhur
dredheza
sheqer sipas deshires
pana per embelsira
Pergatitja:
per te realizuar mafishet vezet duhet te jene ne temp. ambjenti, prandaj e mira eshte t'i nxirrni nga frigo nje nate me pare dhe para se t'i rrihni, t'i zhysni per disa sekonda ne uje te ngrohte.
Rrahim me rrahes elektrik te bardhat e vezeve me sheqerin normal derisa te fryhen, te dendesohen dhe te zbardhen. Masa duhet te jete aq kompakte, sa po te provojme ta kthejme permbys tasin, ajo s'duhet te levize fare.
Pra, kur masa eshte gati, i shtojme sheqerin pluhur dhe e perziejme, jo me me rrahes elektrik, por me luge druri ose tel kuzhine, duke bere levizjen rrethore nga poshte-lart.
Veshim me leter kuzhine nje tepsi dhe me ane te nje sac-a-poche formojme disa fole.
I pjekim ne furren ne temp. 60°-70°C per rreth 3 ore, duke e lene kanatin e furres pak te hapur (si ne foto).
Pasi jane pjekur, pra kur rezultojne te forta ne prekje, i leme te ftohen per afro 1 ore tjeter ne furre te fikur.
Per mendimin tim eshte mire te gatuhen nje dite perpara, sepse sa me teper te pushojne aq me te mira jane ne shije.
Per mendimin tim eshte mire te gatuhen nje dite perpara, sepse sa me teper te pushojne aq me te mira jane ne shije.
Ne fund i vendosim mbi pjaten e servirjes dhe i mbushim me pana te rrahur me pak sheqer dhe me gliko dredhezash, te cilen e pergatisim duke vluar per disa minuta dredhezat me sheqer dhe pak leng limoni.
Gjak e dhjame :D
ballokum keto "merigngat" sme dalin asnje here, aq here kam provuar sa jam merzitur, si shpjegohet???? qe o me behen te forta gurre e si te djegura ne shije, o me behen te qulleta nuk forcohen asnje here????????
ReplyDelete