Shkruaj perberesin ...

Tuesday, September 11, 2012

Kush e njeh Hugon?

Aperitivi Hugo eshte shpikur vitet e fundit ne Bolzano dhe e veçanta e tij eshte se permbledh pijet e preferuara te bolzanineve, prosecco-n, e cila eshte nje vere e embel dhe shurupin e shtogut, te aromatizuara keto me mente te fresket. 
Mendoj se kjo pije ka influencuar dukshem ne rritjen e numrit te femrave bolzanine qe konsumojne alkol, pasi Bolzano eshte qyteti i vetem ne Itali ku 66% e femrave konsumojne te pakten 1 pije alkolike ne dite, pra ne si province tejkalojme me 6% mesataren kombetare (53,4%). 

Ehhehe e di ç'po mendoni!... :PPP
Por, pa dashur te marre rolin e avokatit-te-djallit, po ju them qe Bolzano ka nje tradite te hershme aperitivi. 
Nese ne Elbasan takimi me miqte ndodhte pasditeve, gjate shetitjeve ne bulevardin kryesor, per te perfunduar me pas para nje filxhani kafe, ketu si piketakimi eshte bari (lokali). Pas ores 19.00, ath kur njerezit dalin nga puna, baret mbushen plot me grumbuj miqsh, qe diskutojne te rejat e dites duke konsumuar kryesisht alkol. 
Pastaj ne varesi te diskutimeve jane ndare edhe baret, psh. kush frekuenton "Nadamas" apo "Banco di Pesce" eshte kryesisht individ me bindje politike te majta, por po te shkosh pak me tutje, ne sheshin kryesor Walther, gjen disa bare qe mbushen me njerez chic qe harrojne te heqin xhaketen edhe ath kur Ballakumes i shkon djersa ne vendet e turpshme, ndersa po te shkosh ne barin e muzeut kontemporan gjen dashamires te artit, sepse aty here pas here zhvillohen takime me artiste.... 
Kjo ndodh sot, por dikur keto bare frekuentoheshin pothuajse vetem nga meshkujt, pra kjo perqindje e larte e femrave qe konsumojne  alkol nuk eshte gje tjeter veçse indikator emancipimi mendoj une. 
He pra..! - do te thoshte nje mikja ime qe me shoqeron ndonjehere per aperitiv :P





P.S.: Hugon e fotos e kane pergatitur baristet e hotel-wolfsgrubenersee ne liqenin Costalovara/Renon (afro 20 minuta nga Bz), por ju siguroj qe receten e meposhtme e kam provuar me dhjetera here ne shtepi...



Costalovara




Meqe jemi ne temen e pijes, ja dhe nje grup çunash kosovare qe me pelqejne fort-fort....e qe me Hugon shkojne persembari! :)







HUGO

Masat jane me sy...
2/4 e enes me vere te thate te embel, pra prosecco
1/4 e enes me shurup shtogu, i cili blihet i gatshem ose pergatitet vete (sciroppo di sambuco hidhi nje sy wikit: http://it.wikipedia.org/wiki/Sambucus)
1/4 e enes me uje te gazuar
disa gjethe mente te fresketa 
akull

Pergatitja e Hugos:
hidhen  lengjet njeri pas tjetrit ne ene. I shtohen gjethet e mentes dhe disa kubike akulli. 
Serviren menjehere....duke i shoqeruar me nota jazz-i dhe ZUM WOHL ("me shendet", ne dialektin e gjermaneve te Alto Adiges)


P.P.S.: Per pergatitjen e shurupit te shtogut, qe ketu gjen perdorim  edhe si pije freskuese gjate stines se veres, ka shume variante.
Ne fillim te veres nje mikja ime me kaloi receten e saj qe fotokopjova, por qe s'pata nge ta provoja... 

Ne nje tas hedhim 2 l uje dhe 2 limona te ndare pergjysem. Shtojme ne tas 15 lule shtogu dhe i marinojme per rreth 2 ore e gjysem.
Me pas nxjerrim nga tasi lulet dhe limonat e shtojme 3 kg sheqer dhe dy luge limontoz. I perziejme mire e mire derisa sheqeri te shkrihet plotesisht.
E leme shurupin te pushoje per 24 ore e me pas e filtrojme ne shishe te pastra. 
E ruajme ne frigorifer.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...