Shkruaj perberesin ...

Saturday, July 21, 2012

Torte me shalqi dhe akullore


Duke kujtuar me mall pushimet e vjetshme ne Qefaloni e meqe shalqini i ketushem s'ka shijen e shalqinit pergatita nje torte tipike te ishujve Ciklade, Karpouzopita, por te cilen e modifikova duke i shtuar disa perberes te shendetlijes sone.






Torte me shalqi dhe akullore

Perberesit per nje tepsi me diameter rreth 18-20 cm:

100 gr miell
60 gr sheqer
400 gr tul shalqini
me pak se gjysem luge te vogel kanelle
3 luge vaj ulliri
nje luge fara suzami
ne luge mjalte
2 veze
gjysem luge e vogel pluhur pjekes
mjalte sipas deshires
akullore me shije vanilje per ta shoqeruar

Pergatitja:

presim ne copa te vogla shalqinin dhe e kullojme per 3 ore te mira duke ruajtur lengun qe leshon. Madje e shtrydhim qe te eliminojme sa me shume leng.
Ngrohim furren ne temp. 180°C.




Rrahim vezen me sheqerin dhe gradualisht i shtojme mjaltin dhe vajin e ullirit.
Veç perziejme miellin me kanellen dhe pluhurin pjekes. 
I bashkojme masat dhe i perziejme.
Ne fund i shtojme edhe copat e shalqinit.

Lyejme me vaj ulliri nje tepsi dhe e sperkatim me fara suzami.


Hedhim ne tepsi masen e tortes. E sperkatim ne siperfaqe me fara suzami dhe e pjekim ne furren e ngrohur paraprakisht per rreth 30-35 minuta.



Priteni sipas deshires dhe servireni te sperkatur me mjalte dhe me nje top akullore me shije vanilje.





Duke ju uruar pushime te mbara ju pershendes  me nje kantautor italian, disku i fundit i te cilit do te jete padiskutim kolona zanore e pushimeve te mija. Ky eshte Vinicio Capossela dhe video e kesaj kenge eshte realizuar nga nje artist i ri shume i talentuar, Virgilio Villoresi.....Mire-u-lexofshim ne shtator!



2 comments:

  1. Pershendetje Ballakume,
    u desh te beje ti karpuziten qe une te shkruaja ne kete blog :)
    Eshte shume e veçante. Une e kam provuar ne Greqi, ne ishullin Ios. Dje e pergatita sipas modifikimeve qe i ke bere ti. Sapo doli nga furra i hodha mjaltin dhe e futa ne frigorifer. Kur e preva ne katrore ishte lagur sikur ti kisha hudhur sherbet.
    Te uroj pushime te mbara!
    Ardita

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...