Casatiello napolitano (recete tipike napolitane qe pergatitet per Pashke, sipas recetes se librit "Il cucchiaio d'argento")
Perberesit:
600 gr miell (receta nuk e theksonte ç'lloj mielli duhej perdorur, une perdora miell 0)
225 gr sallo derri (strutto, italisht)
200 gr sallam napoletan
1 kub e gjysem maje birre e fresket, pra afro 30 gr.
kripe
piper
1 luge djathe pecorino romano
2 luge djathe parmigiano reggiano
Pergatitja:
sitim miellin ne planin e derrases dhe formojme nje grope ne mes tij.
Tresim majen e birres ne nje gote uje te vaket bashke me kripen.
E hedhim kete mase te lengshme ne gropen e formuar.
I shtojme 50 gr sallo derri dhe e punojme masen derisa te perftojme nje brume kompakt dhe elastik, kuptohet duke i shtuar uje nese e shohim te nevojshme.
I shtojme 50 gr sallo derri dhe e punojme masen derisa te perftojme nje brume kompakt dhe elastik, kuptohet duke i shtuar uje nese e shohim te nevojshme.
Lyejme me dhjame derri nje tas dhe vendosim brumin te bymehet per afro 2 ore.
Pasi brumi ka dyfishuar vellimin e tij, e punojme perseri dhe e hapim ne nje pete te madhe duke perdorur mollezat e gishtave.
Lyejme peten me sallo derri dhe shtrojme mbi te sallamrat e prere ne kubike te vegjel, djatherat dhe e sperkatim me piper te zi.
Sipas recetes duhen vetem 3 luge djathe, ndersa une i hodha plot 6 luge.
Sipas recetes duhen vetem 3 luge djathe, ndersa une i hodha plot 6 luge.
E palosim peten me dysh dhe proçedojme si me siper: e lyejme me sallo derri dhe e sperkatim me sallam, djathera & piper. Me pas e palosim perseri dhe perseri proçedojme si me siper, derisa t'i japim brumit formen e nje sallami.
Lyejme me vaj ulliri nje tepsi ne forme unaze dhe shtrojme casatiello-n.
E leme te pushoje per 3 ore te tjera.
Mbi casatiello vendosen veze te paziera, te cilat dekorohen me brume, por une preferova vetem ta dekoroj dhe ta perdor si tas per vezet e ngjyrosura.
Gezuar Pashken!
No comments:
Post a Comment