Shkruaj perberesin ...

Monday, November 7, 2011

Kohe per groshe



Nostalgia canaglia! Nonostante ti ritrovi in una casa calda ed accogliente, con l'acqua che non manca mai e l'energia elettrica 24 ore su 24, con il frigo sempre pieno, insomma anche se ti ritrovi a vivere nella comodità minima - tanto sognata dagli albanesi sotto il regime comunista - succede che la nostalgia per il tempo quando la pentola bolliva sopra il fuoco vivo della stuffa a legna ed il enebriante profumo del burro sciolto nel riso pilaf si espandeva negli angoli della casa, ti acchiappa.
Che mi venga un colpo se faccio mio lo slogan dei malcontenti - eravamo felici quando eravamo tutti poveri - però i ricordi che mi legano alla zuppa dei fagioli, che si portava dai parenti per pranzi o cene del tipo "mangiamo quello che si trova", non sono del tutto negativi.
La zuppa dei fagioli era il piatto della stagione fredda! Il piatto dei poveri e dei meno poveri, degli intelettuali, dei cittadini e dei contadini...Se chiedete a mia madre cosa ricorda del comunismo, vi risponderà le file davanti alla latteria, alle 3.00 o 4.00 del mattino, per comprare il latte, se chiedete a mio marito, vi risponderà che ricorda sua nonna cucendo dei vestiti per Xhemile-jevgen, l'ex-donna di pulizie (lavoro fatto in cambio dei razioni di carne), e se chiedete a me vi risponderò "la zuppa dei fagioli". La zuppa dei fagioli è stato il piatto comunista per antonomasia! I più poveri la allungavano con dell'acqua, i meno poveri la arricchivano con del carne, ma la base erano sempre i fagioli, che si gustavano almeno una volta alla settimana, accompagnati con del pane nero, olive, sott'aceti e cipolla cruda.
Nonostante in simbiosi con una delle periodi più oscure e povere della storia albanese, la zuppa dei fagioli con la sua semplicità è una delle zuppe che ti riscalda l'anima.




Zuppa di fagioli




Ingredienti per 4 persone:




250 gr di fagioli cannellini
mezza cipolla
3/4 gambo di porro
100 gr di speck
olio d'oliva
un pizzico di paprika
1 cucchiaio di passata di pomodoro
sale




Preparazione:
mettere i fagioli secchi in un recipiente pieno di acqua e lasciarli in ammollo per una notte intera.
La mattina seguente scolarli, risciacquarli e metterli a bollire in abbondante acqua fresca.
Tagliare in spicchi grandi la cipolla ed aggiungerla ai fagioli. Far bollire per ca. 2 ore a fiamma dolce, aggiungendo dell'acqua se neccessario.




Tagliare a rondelle il porro ed a cubetti lo speck.
Riscaldare un pò di olio d'oliva in un tegamino e far appassire il porro con lo speck.
Aggiungere un cucchiaio di passata di pomodoro ed un pizzico di paprika.
Versate il contenuto del tegamino dentro la pentola che bolle. Regolare di sale e lasciar cuocere per una ventinna di minuti.
Servire caldo. 




P.s.: la zuppa originaria sarebbe senza il porro e lo speck, ma questa è la versione del mio amico Mandi, che negli anni è diventata la mia versione preferita.












Sa rrengje te ngren nostalgjia! Mund te gjindesh ne nje shtepi te ngrohte, te rehatshme, me uje te bollshem dhe energji elektrike non stop, me nje frigorifer te mbushur plot e perplot, pra te jesh duke jetuar ne nje komoditet minimal, por aq te enderruar prej shqiptareve gjate periudhes komuniste, e befas te te kaplloje nje nostalgji per kohen kur mbi stufen qe flakeronte zjarr bubulak vlonte tenxherja me groshe e kur aroma e gjalpit qe kaverdisej me pilafin shperndahej ne çdo cep te shtepise.
M'u thafte goja nese bej timin sloganin e te pakenaqurve - ishim te lumtur kur ishin te gjithe te varfer - por ja qe kujtimet qe me lidhin  me tenxheren e groshes qe merrej me vete kur shkonim tek te afermit per dreka apo darka tipit "me çfare te na gjindet", nuk jane dhe aq negative. 
Grosha ishte pjata kryesore e stines se ftohte. Pjata e te varferve dhe pjata e atyre qe ishin me pak te varfer, e intelektualeve, qytetareve dhe e fshatareve... Po te pyesesh time eme ç'kujton nga komunizmi, do te pergjigjet rradhat e qumeshtit perpara bulmetores, ne 3.00 ose 4.00 te mengjesit, per nje liter qumesht, po te pyesesh tim shoq, do te pergjigjet qe kujton gjyshen e tij tek qepte rroba per ish-sherbetoren e vet Xhemile-jevgen (ne kembim te tollonit te mishit), ndersa po te me pyesni mua do ju pergjigjesha "groshen".
Grosha ka qene pjata e komunizmit per antonomazi! 
Me te keputurit i shtonin uje, me te mbajturit i shtonin mish, por baza mbeteshin po ato kokrrat e fasuleve, te cilat gjate dimrit hidheshin ne tenxheren me uje te pakten njehere ne jave. E te pakten njehere ne jave ne do t'i shijonim me fetat e bukes se zeze, ullinjte, turshite dhe qepen.
Megjithese ne simbioze me nje nga periudhat me te erreta dhe te varfera te historise shqiptare, grosha eshte nje nga ato supa qe me thjeshtesine e saj te ngroh shpirtin.





Fasule




Perberesit per 4 persona:




250 gr fasule
gjysem qepe cipolla
3/4 e nje prasi 
100 gr speck
vaj ulliri 
nje maje luge spec i kuq pluhur
1 luge salce domatesh 
kripe




Pergatitja:
i vendosim fasulet ne nje tas te mbushur me uje dhe i leme ne te njome per nje nate te tere.
Te nesermen ne mengjes i kullojme, i shpelajme dhe i hedhim ne nje tenxhere me uje te bollshem, bashke me qepen e prere ne copa te trasha.
E vendosim tenxheren mbi zjarr dhe e ziejme per afro 2 ore ne zjarr mesatar, duke i shtuar uje nese shterohen shume.
Presim ne rrathe prasin dhe ne kubike speck-un.
Ngrohim pak vaj ulliri ne nje tigan dhe skuqim prasin me speck-un.
I shtojme salcen e domates dhe specin pluhur dhe kete mase e hedhim ne tenxhren me fasule.
E rregullojme me kripe dhe e leme te gatuhen edhe per 20 minuta te tjere.
E servirim te ngrohte.




P.S.:  kjo recete eshte nje version i mikut tim Mandit, por qe mua me ka pelqyer aq shume sa e kam bere timen.
P.P.S.: per mendimin tim fasuleve u humbet shija po te gatuhen me mish prandaj zakonisht une mishin e gatuaj veç, te zier me ereza.
P.P.P.S.: ndersa me nje garuzhde fasule pergatis nje antipaste te thjeshte por shume te shijshme.





Mish i zier me ereza


Antipasto di fagioli (fagioli ridotti a pure e serviti sul pane abbrostolito ed accompagnati con cipolla rossa, olio d'oliva extravergine e volendo una fettina di salame)
Antipaste fasulesh (fasule te reduktuara ne pure dhe te servirura mbi buke te thekur, te shoqeruara me qepe te kuqe, vaj ulliri extravergine dhe sipas deshire me ndonje fete sallam)
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...