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Wednesday, November 9, 2011

Receta e hanes15she




Sot kemi nje guest post. Nje guest qe ndjek Gordon Ramsey me po te njejten vemendje qe ndjek filmat vizatimore. Qe çdo te premte i kerkon mamit te vet t'i gatuaje torte, por kur torta eshte gati zor se fut ne goje qofte edhe nje kafshate :)
Pra, receten e sotme e kemi prej hanes15she.
Te dielen ne mbremje u vura te pastroja kerpudhat me idene qe me pas do t'i gatuaja dhe do t'i ngrija per t'i perdorur gjate javes. Me shikon hana15she dhe me pyet "mami do t'i bash sonte? hmm...jane shume te miraaaaa!!!!"
Ok - i them - po i baj sonte.
Do i bash si tek kopshti?... se mu ato me pelqeshin shume.
Po i si i banin tek kopshti? - e pyes.
E me tregon pak a shume qe i benin ne furre me patate. Ath, mendoj qe mund te ishin si musaka.
E pyes nese do qe t'i veme edhe pak beshamel siper, por ajo rrudh buzet. 
Ath perveshim menget te dyja dhe me ato ushqime qe na gjindeshin ne frigorifer gatuam nje tave me patate dhe kerpudha. 
Mua me pelqeu aq shume sa heres tjeter do ta gatuaje per te shoqeruar eskallopin e viçit te shojtur me vere. Me duket abinim ideal.

Perberesit per 3-4 persona:

600 gr kerpudha champignon
150-200 gr proshute
4-5 patate
djathe i grire parmigiano reggiano
vaj ulliri
gjysem qepe
piper i zi
kripe
majdanoz
gjalp

Pergatitja:
grijme imet qepen. Pastrojme kerpudhat dhe i grijme ne feta.
Ngrohim pak vaj ulliri dhe gjalp ne nje tigan dhe skuqim qepen dhe kerpudhat. I shtojme edhe proshuten e prere ne kubike te vegjel.
I kaurdisim per disa minuta ne zjarr mesatar.
Ne fund i rregullojme me kripe dhe piper.
Qerojme patatet dhe i presim ne feta.
Lyejme me gjalp nje tave dhe rendesim patatet.
U hedhim siper masen me kerpudha dhe djathin e grire. Mendoj qe behet me e shijshme nese i hidhni nje sasi te konsiderueshme djathi, e jo aq pak sa i hodha une.
Rendisim fetat e mbetura te patateve dhe u hedhim siper perseri djathe te grire dhe gjysem gote uje.
E sperkatim siperfaqen me gjalp.
E mbulojme taven me leter alumini, te ciles i bejme disa vrima me pirun dhe e vendosim ne furre ne temp. 200°C per afro 1 ore.
Siç jua thashe me siper servireni me eskallop viçi te shojtur ne vere.

Gjak e dhjame :D


in italiano
Oggi abbiamo un guest post. Un guest che segue Gordon Ramsey con la stessa concentrazione con la quale segue i cartoni animati.
Che ogni venerdì chiede alla mamma di prepararle un torta, dalla quale però difficilmente mangia un boccone :)
Quindi, l'artefice della ricetta di oggi è mia figlia hana.
Domenica sera mi sono messa ad affettare i funghi con l'intenzione di cucinarli e metterli in freezer per poi consumarli durante la settimana.
Mi vede la hana e mi chiede "mamma li preparari per cena? hmm..sono squisittisssimmeeeee!!!!"  
Ok - le dico - li preparo per cena.
Li prepari come all'asilo?..sai, mi piacevano così tanto!
Ma come li cucinavano all'asilo?- le chiedo.
E mi racconta che li cucinavano al forno con delle patate.
Allora ho pensato che si potevano cuocere a mò di moussaka.
Le chiedo se le andava bene un pò di besciamella sopra, ma fa la tipica faccia schifata.
Alloro tiriamo su le maniche e con gli ingredienti rimasti in frigo ci siamo messe a cucinare le patate ed i funghi gratinati.
A me sono piaciuti così tanto che la prossima volta le preparerò per accompagnare la scaloppina di vitello. Mi sembra l'abbinamento ideale.

Ingrediente per 3-4 persone:

600 gr funghi champignon
150-200 gr prosciutto cotto
4-5 patate
parmigiano reggiano
olio d'oliva
mezza cipolla
pepe nero
sale
prezzemolo
un pò di burro.

Preparazione:
tagliare finemente la cipolla. Pulire i funghi ed affettarli.
Riscaldare un pò di olio e burro in una padella e far appassire i funghi con la cipolla tritata.
Tagliare a cubetti il prosciutto cotto ed aggiungerlo ai funghi.
Regolare di sale e pepe ed aromatizzare con del prezzemolo tritato finemente. 
Tagliare a fettine le patate.
Ungere con del burro una teglia ed alternare uno strato di patate con uno strato di funghi, cospargendo i strati con una quantità considerevole di formaggio grattugiato.
Alla fine versate sulla teglia ca. mezzo bicchiere d'acqua.
Cospargete sulla superficie fiocchi di burro ed infornate a 200°C per ca. 1 oretta, coprendo la teglia con della carta d'alluminio bucherellata, e toglietela soltanto 10 minuti prima di togliere la teglia dal forno per far gratinare la superficie.

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