Perberesit per 4 persona:
350 gr oriz per rizoto
4 karrota te reja
50 gr gjalp
vaj ulliri
1 qepe
1 gote vere e bardhe
djathe emmenthal, une i hudh 3-4 feta, por mund ta ndryshoni masen sipas deshires
piper i zi
2-3 luge pana
leng mishi ose perimesh
Pergatitja:
grijme ne frulator karrotat me veren e bardhe derisa te perftojme nje leng relativisht te trashe.
Ne nje tenxhere me fund te trashe skuqim ne vaj ulliri dhe gjalp qepen e grire imet.
I shtojme lengun e karrotave dhe sapo te filloje te vloje, i shtojme orizin.
E kaurdisim orizin per 2 minuta dhe e njomim me nje garuzhde leng mishi ose perimesh. Lengu i mishit ose perimeve duhet te jete i nxehte, ne te kundert kokrra e orizit nuk gatuhet ne brendesi. Gjithmone sipas te njejtes logjike edhe temp. e zjarrit nuk duhet te jete e larte.
E gatuajme rizoton duke e kaurdisur here pas here me luge druri dhe duke i shtuar leng mishi nese shterohet.
Zakonisht koha per gatimin e nje rizotoje eshte 15-20 minuta.
5 minutat e fundit i shtojme 2-3 luge pana dhe djathin emmenthal te prere ne copa te vogla. E rregullojme me kripe dhe piper.
E kaurdisim derisa djathi te shkrihet.
5 minutat e fundit i shtojme 2-3 luge pana dhe djathin emmenthal te prere ne copa te vogla. E rregullojme me kripe dhe piper.
E kaurdisim derisa djathi te shkrihet.
E servirim te ngrohte.
Gjak e dhjame :D
P.S.: rizoto me pelqen kur eshte i lengshem, si krem, njesoj si ne foto, por ju mund ta shteroni lengun sipas deshires.
No comments:
Post a Comment