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Tuesday, March 20, 2012

Tava me pestil - Stufato di vitello con concentrato di prugne

Tava me pestil
Perberesit per 6 persona:
1 kg qepe
600 gr mish viçi
2 luge salce domatesh
kripe
piper
rigon
15 gr oriz
vaj ulliri
nje cope pestil me permasa 4 x 5 cm

Pergatitja:
i qerojme qepet dhe i vendosim ne uje per disa ore. Here pas here ua nderrojme ujin ne menyre qe te humbasin aciditetin.
Me pas i grijme imet ne feta dhe i skuqim ne vaj ulliri bashke me mishin, te cilin e kemi prere ne thela nga 5-6 cm. I rregullojme me kripe.
Kur qepa dhe mishi te jene skuqur, i hedhim nje gote uje. 
I gatuajme per rreth 2 ore e ca ne zjarr te ulet/mesatar, duke i shtuar uje sa here shteron.
Pasi qepa te jete shperbere plotesisht, i shtojme 2 luge salce domatesh dhe pietilin.
I kaurdisim ne menyre qe pestili te shperbehet dhe pas 10 minutash i hedhim edhe orizin.
E aromatizojme me piper te zi dhe rigon. E leme ne zjarr derisa orizi te gatuhet.
E transferojme gjellen ne nje tave balte dhe e vendosim ne furre sa te marre faqe, pra rreth 15 minuta ne 200°C.
E servirim te ngrohte.



Italiano

Tave me pestil (Stufato di vitello con concentrato di prugne)
Ingredienti per 6 persone:
1 kg cipolle
600 gr carne vitello (ottimo anche l'ossobuco)
2 cucchiai di salsa di pomodoro
sale
pepe
origano
15 gr riso
olio evo
un pezzo di pestil* 4 x 5 cm 

* Pestil  è il concentrato di prugne. Per ottenerlo si fanno cuocere le prugne per diverse ore in un una quantità minima di acqua finché si riducono in polpa. La polpa a sua volta viene filtrata e fatta essiccare all'aperto. 
Dona a questo piatto un retrogusto di prugne che equilibra il gusto forte delle cipolle. 

Preparazione:
sbucciare le cipolle e metterle in ammollo per diverse ore, cambiando l'acqua ogni tanto di modo che perdano l'acidità.
Dopodiché affettarle e rosolarle assieme alla carne tagliata a dadini di 5x6 cm. 
Regolare di sale.
Aggiungere un bicchiere di acqua.
Mescolare e far cuocere a fuoco dolce per ca. 2 ore, bagnando ogni tanto con un bicchiere di acqua.
Quando la cipolla sarà completamente disfatta, aggiungere 2 cucchiai di concentrato di pomodoro ed il concentrato di prugne tagliato a pezzettini.
Dopo 10 minuti aggiungere il riso.
Aromatizzare con pepe nero e origano. Lasciar cuocere il tempo necessario per la cottura del riso.
Alla fine trasferire il tutto in un teglia di terracotta ed infornare per 15 minuti a 200°C.
Servire caldo.



4 comments:

  1. Mi stuzzica la curiosità questo piatto. Grazie della ricetta

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  2. Oh sa me ka marre malli per taven me pistil

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  3. Ti ke nje blog te mrekullueshem por mbi te gjitha nje ironi te mrekullueshme. S'ma merrte mendja te gjeja kaq zakone e tradita elbasanase te mbledhura bashke te treguara kaq natyrshem. Shpresoj te kesh mesuar ta besh pistilin sepse per ne qe jetojme jashte kur mos jene me gjyshet e tona qe e bejne s'di si do ta rregullojme, tani asnje nuk ben me kesi gjerash. Gjithe te mirat :)

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