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Wednesday, March 28, 2012

Torta me pekmez rrushi - Torta con mosto cotto

Pekmezi eshte shurupi qe perftohet nga zierja e mushtit te rrushit. Perveç vetive kurative ka nje shije shume te mire qe kombinohet me djatherat e stazhonuar.
Une e perdora per pergatitjen e kesaj torte mengjesore. 













Torte me pekmez

Perberesit per nje tepsi rrethore me diameter 24 cm ose ne forme unaze:

250 g miell 00
200 gr sheqer
3 veze
150 gr leng portokalli
50 gr pekmez
nje pako pluhur pjekes
lekura e nje portokalli
110 ml vaj luledielli
ereza te reduktuara ne pluhur: xhinxher, kardamom, kanelle, arre moskat, karafil
arra te thyera (fakoltative)

Pergatitja:

rrahim me tel kuzhine vezet me sheqerin derisa masa te zbardhet.
I shtojme vajin, lengun dhe lekuren e portokallit, ne te cilin kemi tretur pekmezin dhe erezat.
I perziejme dhe i shtojme pak e nga pak miellin e situr me pluhurin pjekes.
Sipas deshires mund t'i shtoni edhe arra te thyera.
Lyejme me gjalp dhe miell nje tepsi per torta dhe shtrojme masen.
E pjekim ne furre ne temp. 175°C per afro 40 minuta.
Mascarpone dhe pekmez jane nje kombinim shume i mire.









Italiano
Il mosto cotto è un prodotto che in Albania trova uso nella medicina popolare. A parte le sue proprietà curative, è ottimo per accompagnare i formaggi stagionati. E anche per la preparazione di questa torta mattutina.


Torta con mosto cotto

Ingredienti:

250 gr farina 00
200 gr zucchero
150 gr succo d'arancia
50 gr mosto cotto
1 lievito per dolci
buccia d'arancia
110 ml olio di girasole
aromi tritati: zenzero, cardamomo, cannella, noce moscata, chiodi di garofano
noci tritate (facoltativo)

Preparazione:

sbattere le uova con lo zucchero fino ad ottenere una massa chiara.
Aggiungere l'olio, la buccia ed il succo d'arancia, nel quale va sciolto il mosto e gli aromi tritati.
Setacciare la farina con il lievito ed unirla poco a poco alle uova.
Volendo potete aggiungere anche una manciata di noci tritate.
Ungere con burro ed infarinare una teglia oppure una forma di ciambella.
Versare l'impasto ed infornare a 175°C per 40 minuti.
Mascarpone e mosto cotto sono un ottimo accompagnamento.



1 comment:

  1. Da provare! Bravissima!
    L'ho vista su google+

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