Nuk eshte rezultat i ndonje ndeshje futbolli por jane 2 receta qe Ballakumja provoi t'i gatuante mbreme duke perdorur te njejtet perberes.
Perberesit per 3-4 persona:
1) Torte orizi me proshute dhe mozzarella
300 gr oriz
250 mozzarella
100 gr proshute
treçerek litri leng perimesh
0,15 gr shafran
vaj ulliri
gjalp
kripe
Pergatitja:
fillimisht ndezim furren ne temp. 180°C.
Ne nje tigan shkrijme gjalpin me nje luge vaj. I shtojme orizin. E kaurdisim disa here ne menyre qe yndyra te depertoje ne te gjithe sasine e orizit. E lagim here-pas-here me pak leng perimesh te nxehte derisa orizi te zbutet. Kjo per 15 minuta.
Nderkohe tresim shafranin ne dy gisht leng perimesh te ngrohte.
Grijme proshuten sipas deshires dhe presim ne feta mozzarellen.
Lyejme me gjalp nje tave.
Pasi orizi eshte zbutur (jo zier plotesisht!) e sperkatim me shafranin e tretur ne leng perimesh. E perziejme mire e mire qe orizi te marre ngjyren e verdhe te shafranit.
Gjysmen e mases me oriz e hedhim ne tave. E nivelojme me shpatull kuzhine dhe shtrojme fetat e mozzarelles dhe proshuten e grire ne copa te vogla ose te medha. I mbulojme me pjesen e mbetur te orizit.
E vendosim taven ne furre per 10 minuta.
E servirim te ngrohte.
Kjo recete ne kete menyre u pelqen shume femijeve, ndersa per tua servirur te rriturve do te keshilloja ta shoqeronit me nje salce djathi (djathi pecorino romano ose lloj tjeter djathi me shije te forte, i tretur ne pana dhe i aromatizuar me piper te zi) pasi mgjthse permban mozzarella orizi behet i thate si pilafi.... POR nese e preferoni te lengshem, ashtu siç me pelqen mua, provojeni ta gatuani sipas recetes se dyte...
2) Rizoto me proshute dhe mozzarella
Perberesit per 3-4 persona:
2) Rizoto me proshute dhe mozzarella
Perberesit per 3-4 persona:
300 gr oriz
250 mozzarella
100 gr proshute
treçerek litri leng perimesh
0,15 shafran
vaj ulliri
gjalp
kripe
Pergatitja:
ne nje tigan shkrijme gjalpin me nje luge vaj. I shtojme orizin. E kaurdisim disa here ne menyre qe yndyra te depertoje ne te gjithe sasine e orizit. E lagim here-pas-here me pak leng perimesh te nxehte derisa orizi te zbutet. Kjo per 15 minuta.
Nderkohe tresim shafranin ne dy gisht leng perimesh te ngrohte dhe ia hedhim rizotos. Grijme proshuten ne copa te vogla dhe ia hedhim edhe kete rizotos.
I leme te gatuhen edhe 5 minuta te tjere (zakonisht rizoto do 20 minuta te gatuhet) duke i kaurdisur. Nese e shohim qe lengu ka shteruar i shtojme ndonje gjysem garuzhde here pas here.
Ne fund i shtojme mozzarellen e prere ne copa te vogla dhe e kaurdisim derisa te shkrihet.
E servirim te ngrohte dhe sipas deshires i shtojme djathe parmigiano reggiano dhe piper te zi.
P.S.: rizoton s'pata mundesi ta fotografoj se pa u ftohur mire nje turme e uritur e perlau :))
I leme te gatuhen edhe 5 minuta te tjere (zakonisht rizoto do 20 minuta te gatuhet) duke i kaurdisur. Nese e shohim qe lengu ka shteruar i shtojme ndonje gjysem garuzhde here pas here.
Ne fund i shtojme mozzarellen e prere ne copa te vogla dhe e kaurdisim derisa te shkrihet.
E servirim te ngrohte dhe sipas deshires i shtojme djathe parmigiano reggiano dhe piper te zi.
P.S.: rizoton s'pata mundesi ta fotografoj se pa u ftohur mire nje turme e uritur e perlau :))
Gjak e dhjame :D
No comments:
Post a Comment