INJORANTE! - i ulerita vetes sime te shtunen ne mengjes, kur gjithe ojna prej goce Elbasani qe eshte rrit me simite e bugaçe iu drejtova fshatares suedtiroleze "po kjo ereza ketu eshte ndonje variant menteje?".
Fshatarja, e cila po te ishte nga zonat e Elbasanit do te mendonte me ze te larte sa ta degjonte gjithe Namazgjaja: "oh te qafsha trajsjen e bezes une ty! Po ti me gruje ngatrroke dhine me dhrahmine?!?!....lol". Por shyqyr eshte nga bjeshket tiroleze thuaj!
Fjalen "dhrahmi" s'e ka degjuar ndonjehere ne jeten e vet, se po ta kishte degjuar i binte te ishte me intelektualja e katunit....pra nuk do te shiste kesoj barishtesh ne markate por do te bente "Lehrerinen" (dmth zyshen) :P
Pra, fshatarja me nje zellshmeri dhe durim qe karakterizon vetem katunaret tiroleze, me tregoi qe nuk eshte erez, por shpargull i eger. Rritet ne mal. Eshte me i shijshem se shpargulli. E me keshilloi ta gatuaje si rizoto ose me veze.
Tufa qe shikoni ne foto me kushtoi 2,50 €, por per ftillimin qe me beri....hallall! :DD
Nejse, sot qe shkrova receten i hodha nje sy wiki-t e mesova qe shpargulli i eger kultivohet ne gjithe Mesdheun, prandaj supozoj qe kjo bime te njihet edhe ne Shqiperi.
Rizoto me shparguj te eger
Perberesit per 4 persona:
320 gr oriz per rizoto
nje tufe shparguj te eger
2 mozzarella di bufala
2 qepe te njoma
leng perimesh
gjalp
vaj ulliri
kripe
piper
Pergatitja:
grijme imet qepet e njoma dhe i skuqim ne vaj ulliri dhe gjalp.
I shtojme orizin. E skuqim orizin per me pak se tre minuta dhe e shuajme me leng perimesh te nxehte.
E kaurdisim here pas here. I shtojme leng perimesh, pa e lene te shterohet.
Ne mes te kohes te gatimit, pra pas 10 minutash, i shtojme shpargujt e eger te grire imet. E rregullojme me kripe.
Ne fund i shtojme mozzarella-t e prera ne copa te vogla.
E kaurdisim rizoton derisa mozzarella te shperbehet.
E aromatizojme me piper dhe e servirim menjehere.
Nje kombinim ideal, i lehte dhe ekonomik i kesaj pjate ishin melçite e lepurit te shuara ne vere dhe te aromatizuara me sherebele dhe rozmarine.
Gjak e dhjame :D
Risotto agli asparagi selvatici
Ingredienti per 4 persone:
320 gr riso
1 mazzetto di asparagi selvatici
2 mozzarella di bufala
2 cipollotti
brodo vegetale
burro
olio evo
sale
pepe
Preparazione:
tagliare finemente i cipollotti e rosolarli in burro e olio.
Aggiungere il riso. Rosolare il riso per almeno 3 minuti e bagnare con brodo vegetale caldo.
Mescolare ogni tanto e aggiungere altro brodo se necessario.
Dopo 10 minuti aggiungere gli asparagi selvatici tagliati finemente.
Regolare di sale.
Alla fine unire la mozzarella tagliata a pezzettini e aromatizzare di pepe appena macinato.
Servire caldo.
Un ottimo accompagnamento sarebbero i fegatini di coniglio cotti nel vino, rosmarino e salvia.
me falni qfare eshte ky shpargu ?
ReplyDelete