Keto japrake ne Gjenova quhen "leitughe pinne", pra marule te mbushur, e me japraket qe njohim ne ballkanasit mund te them qe kane nje fije ngjashmerie.
Gjenovezet keta japrake i servirin ne leng mishi te shteruar dhe i sperkatin me djathe parmigiano reggiano.
Tingujt qe shoqeruan gatimin e kesaj pjate jane te njerit prej kantautoreve gjenoveze qe kam shume perzemer, Fabrizio De Andrè, me nje nga kenget e tij me te bukura "città vecchia"
Japrake me marule
Perberesit per 4 persona:
1 tufe e madhe marule
200 gr mish viçi i grire
2 qepe te njoma
200 gr te brendshme viçi
100 gr gjalp
tule buke (2 panine)
3 veze
100 gr djathe parmigiano reggiano
leng mishi
Pergatitja:
eliminojne gjethet siperfaqesore te marules. I hapim gjethet nje e nga nje dhe i shpelajme mire e mire.
I ziejme ne uje te bollshem per afro 5-6 minuta.
Me pas i kullojme dhe i thajme me pecete te paster.
Nderkohe presim ne copa te vogla te brendshmet e viçit dhe i skuqim bashke me mishin dhe qepet e njoma ne gjalp, vaj ulliri dhe kripe.
Pasi jane skuqur i shtojme tulin e bukes te njomur ne leng mishi, manxuranen, djathin e grire dhe vezet.
Mbushim me kete mase çdo gjethe marule dhe e mbeshtjellim si japraket.
Vendosim nje tigan me diameter te madh ne zjarr dhe i hedhim 2 gisht leng mishi. Sapo lengu te filloje te vloje vendosim ne tigan japraket me marule. I gatuajme ne zjarr te ulet per rreth 20 minuta.
I servirim me feta buke te thekur dhe djathe parmigiano reggiano.
In italiano
Lattughe ripiene
Ingredienti per 4 persone:
1 cespo di lattuga grande
200 gr carne macinata di vitello
2 cipollotti
200 gr fegato di vitello
100 gr burro
2 panini
3 uova
100 gr parmigiano reggiano
brodo di carne
Preparazione:
eliminare le foglie esterne delle lattughe e lavare le altre.
Metterle a bollire nel abbondante acqua salata per 5-6 minuti.
Scolarle ed asciugarle con un panno pulito.
Tritare a pezzettini il fegato di vitello e rosolarlo nell'olio evo assieme ai cipollotti e alla carne tritata.
Regolare di sale e pepe.
Dopodiché togliere il composto dal fuoco, aggiungere la mollica del pane bagnato nel brodo di carne e ben strizzato, la maggiorana, il parmigiano grattugiato e le uova. Regolare di sale e pepe.
Riempire con questo composto le foglie della lattuga e metterle nel frigo per una trentina di minuti.
In una grande padella versare del brodo e farlo restringere per qualche minuti a fuoco alto.
Mettere nel brodo gli involtini della lattuga a farli cuocere per una ventina di minuti a fuoco dolce.
Servire caldi nel loro brodo cospargendoli di parmigiano grattugiato.
Metterle a bollire nel abbondante acqua salata per 5-6 minuti.
Scolarle ed asciugarle con un panno pulito.
Tritare a pezzettini il fegato di vitello e rosolarlo nell'olio evo assieme ai cipollotti e alla carne tritata.
Regolare di sale e pepe.
Dopodiché togliere il composto dal fuoco, aggiungere la mollica del pane bagnato nel brodo di carne e ben strizzato, la maggiorana, il parmigiano grattugiato e le uova. Regolare di sale e pepe.
Riempire con questo composto le foglie della lattuga e metterle nel frigo per una trentina di minuti.
In una grande padella versare del brodo e farlo restringere per qualche minuti a fuoco alto.
Mettere nel brodo gli involtini della lattuga a farli cuocere per una ventina di minuti a fuoco dolce.
Servire caldi nel loro brodo cospargendoli di parmigiano grattugiato.
ma la traduzione in italiano si può avere, le vorrei fare!!
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