Shkruaj perberesin ...

Sunday, September 18, 2011

Menu vjeshte

Ekzistojne formula per te ndjelle te vdekurit, ekzistojne kenge per te ndjelle diellin por ekziston edhe nje menu per te ndjelle vjeshten :) Hmm na merziti kjo vera...s'eshte pare ndonjehere qe te kaloje mesi i shtatorit dhe termometri ne Bolzano te shenoje mbi 30°C. 
Para 10 vjetesh, ne kete periudhe, fillonin te binin floket e para te debores neper male, ndersa sot njerezit akoma marrin rreze dielli ne pishine. 
Prandaj sot Ballakumja perveshi menget dhe gatoi nje menu tipike vjeshte, duke u lutur qe vjeshta me mushtin dhe geshtenjat te vije sa me shpejte....


Supe me oriz e limon ose, siç i themi ne Elbasan, Supe me te preme veze


Perberesit per 4 persona:


nje filxhan oriz
disa krahe e kofsha pule
50-60 gr gjalp
1 ose me teper limona Bio
2 te verdha veze
kripe
piper i zi 

Pergatitja:

mbushim nje tenxhere me uje. Hedhim brenda saj krahe dhe kofsha pule (4 cope), nje filxhan oriz dhe kripe. E vendosim tenxheren ne zjarr mesatar per 1 ore e ca derisa orizi te shperbehet pothuajse i gjithe. Here pas here e perziejme dhe i shtojme uje.
E heqim tenxheren nga zjarri dhe eliminojme copat e pules. 
Ne nje tas rrahim me tel kuzhine te verdhat e vezeve me kripe, leng limoni dhe nje luge uje.
Kete perberje ia hedhim supes pak e nga pak dhe duke e perzier me energji. 
E vendosim ne zjarr tenxheren per afro 5 minuta, derisa veza te gatuhet, duke e perzier pa pushim.
Ne nje tigan ngrohim pak gjalp dhe ia shtojme supes. Sipas deshires mund t'i shtoni piper te zi para se ta servirni.



Kjo ishte pjata e pare ndersa pjata e dyte perbehet nga nje tave me lulelaker dhe berxolle zgare.
S'po harxhoj kohe me berxollen e zgares se ska amvise te mos dije si gatuhet por po ju jap receten e taves me lulelaker.




Lulelaker me beshamel ne tave

Perberesit:

nje lulelaker
2 gota beshamel e gatuar vete sipas recetes te cilen mund ta gjeni ketu ose e blere ne dyqan
1 gote salce domateje e holle (ne italisht quhet passata di pomodoro)
kripe
vaj ulliri
30-40 gr gjalp
piper
djathe parmigiano reggiano


Pergatitja: 

e pastrojme dhe e copetojme lulelakren. I japim nje vale ne uje me kripe ose ne banjomaria qe te zbutet por te mos ziehet plotesisht pasi do te piqet edhe ne furre. 
E kullojme per afro gjysem ore ne menyre qe te leshoje te gjithe ujin e thithur. 


Ne nje tas perziejme beshamelen me salcen e domates. E rregullojme me kripe dhe piper. 



Lyejme nje tave me vaj ulliri dhe shtrojme lulelakren. Siper i hedhim masen me beshamel. E sperkatim me djathe parmigiano reggiano te grire dhe me disa copa gjalp.



E pjekim taven ne furre ne temp. 220°C per afro gjysem ore, ose derisa siperfaqja te perthahet.
E servirim me berxolle. 
Nje menyre tjeter gatimi i kesaj recete eshte me salsiçe. I skuqim salsiçet ne vaj ulliri. I zbutim me uje dhe i perziejme me lulelakren. Me pas proçedohet si me siper...
Gjak e dhjame :D



3 comments:

  1. Une e shtyp lulelakren,nuk e le ashtu lule-lule dhe ajo behet nje mase me e ngjeshur.

    ReplyDelete
  2. Sonila kjo eshte nje recete e thjeshtezuar e Suor Germana, e cila drejtonte emisione, shkruante libra, madje publikonte edhe kalendare me recetat, vite me pare. REceten e kam marre pikerisht nga nje kalendar i saj, i 1999, por i kam hequr aq perberes sa e kam bastarduar. E tani qe me tregove qe e shtyp..do e bastardoj akoma me shume hihihi Ndoshta keshtu i pelqen edhe sime bije qe ato lulet s'do ti fusi ne goje...Flm.

    ReplyDelete
  3. Kjo recete eshte krem e shkuar kremit........

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...