Sot kemi shpargull. ç'eshte shpargulli??? Eh edhe mua m'u desh te kerkoja ne wikipedia sesi perkthehet ne shqip asparagus :)
Ne Shqiperi, gjithmone sipas wiki-t, perdoret vetem si bime mjekesore. Nese eshte e vertete eshte mekat sepse, pervecse kane nje shije shume pranverore, kane edhe efekte diuretike, qe ne kete stine i bejne shume mire organizmit sepse eliminojne toksinat e dimrit. Ne kete periudhe, ketu ne Alto Adige, i servirin si antipaste: te ziera ne uje me kripe dhe te shoqeruara me nje veze syze dhe si pjate e pare: rizotto me shpargull. Receta qe po ju jap eshte disi e italianizuar:
Makarona me pesto shpargulli
400 gr makarona te tipit penne
1 tufe shpargull (http://sq.wikipedia.org/wiki/Shpargulli_mjek%C3%ABsor)
2 thelba hudher
1 spec djeges15 flete borziloku
nje grusht arra
gjysem gote vaj ulliri
djath parmigiano reggiano
kripe
piper
Pergatitja:
Ne nje tigan me vaj ulliri vendosim hudhren dhe specin djeges qe te leshojne arome. Shtojme shpargullin e prere ne copa te vogla, majat e te cilit i leme menjane per dekorimin. I kaurdisim dhe i kalojme ne frulator. I frulojme bashke me borzilokun, arrat, vajin dhe djathin, derisa te perftojme nje salce te ngajshme me pesto gjenoveze. Nderkohe ziejme ne uje me kripe makaronat. I kullojme dhe i hedhim ne pjatance. I shtojme peston, i perziejme dhe i servirim si pjate te pare duke i dekoruar me bishtat.
Gjak e dhjame :D
No comments:
Post a Comment