Shkruaj perberesin ...

Friday, August 19, 2011

Torte ne stilin grek

Ky eshte nje post i publikuar automatikisht, kur tashme Ballakumja do te jete me pushime, prandaj pergjigjet per pyetjet mbi receten do te vijne pas 2 javesh.
Tung  






Perberesit per 4-6 persona: 
1 pete brume brisè e gatshme ose e pergatitur vete
1 patellxhan
1 qepe
200 gr spinaq
3 ose 4 veze
100 gr djathe me myk ose djathe i bardhe
2 luge djathe kaçkavall ose grana i grire
60 ml kos natyral
90 ml qumesht (ose 45 ml qumesht + 45 ml pana)
100-150 gr oriz kokerrgjate i zier
kripe
piper

Pergatitja: 
e presim ne feta patellxhanin dhe e pjekim ne furre, te sperkatur me vaj ulliri dhe kripe. 
E shtrojme peten e brumit brisè ne nje tepsi dhe i bejme disa vrima ne siperfaqe me nje pirun.


E vendosim tepsine ne furre ne temp. 180°C per rreth 10-12 minuta derisa siperfaqja te filloje te ndryshoje ngjyre. 
Skuqim ne nje tigan me vaj qepen e grire imet dhe spinaqin, gjithashtu te grire, per rreth 5 minuta.
Pasi spinaqi te jete ftohur e hedhim ne nje tas. I shtojme vezet, kosin, qumeshtin dhe/ose panen, djathin e shkermoqur dhe kaçkavallin e grire, kripen dhe ne fund piperin. 


Mbi peten e brisese shtrojme orizin e zier dhe mbi te disa feta patellxhani. 


Me pas u hedhim siper masen me djathe dhe spinaq dhe ne fund shtrojme mbi siperfaqe fetat e mbetura te patellxhanit. 



E sperkatim me vaj ulliri dhe e pjekim torten ne furre, ne temp. 180-200°C per rreth 30-40 minuta. 



E sherbejme te ngrohte.




2 comments:

  1. Mmm...Shumë e mirë, flm për recetën!

    E bëra me 250 gr kos grek dhe pak fare krem qumështi (~ 5cl). Nuk pata djathë të bardhë, kështuqë përdora 50 gr Emental të grirë; po prapë yll doli.

    Edhe orizi, ide shumë e mirë për t'i rritur pak konsistencën bazës, sidomos nqs e bën me brumë të shfletosur (si petë byreku), siç e bëra unë.

    Maskim ideal për t'ia prezantuar popullit që e njeh spinaqin vetëm nga Popey! ;)

    Përshëndtje!

    ReplyDelete
  2. Ne fakt une u nisa nga byreku grek dhe ato e bejne me pete te hapur vete, siç e ke bere ti por, kush guxonte t'i hynte atij kasaveti ne nje pasdite vere...:)
    M'u beka qejfi qe paska patur sukses.
    Gjithe te mirat,
    E.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...