Mousse çokollate me mana toke dhe biskote pikante
Perberesit per 4 persona:
100 gr çokollate e bardhe
1 + gjysem e verdhe veze
100 ml pana per embelsira
40 gr sheqer
5 gr xhelatina per embelsira (1 flete)
Per biskoten:
25 gr miell
25 gr sheqer pluhur
1 e bardhe veze
25 gr gjalp
5 gr kakao
shume pak spec djeges
Pergatitja:
grijme çokollaten e bardhe dhe e hedhim ne nje tenxhere bashke me 100 ml pana. E vendosim tenxheren ne zjarr shume te ulet dhe e shkrijme.
Vendosim xhelatinen te zbutet ne nje tas me uje.
Rrahim me rrahes elektrik te verdhat e vezeve me sheqerin dhe i shtojme çokollaten e shkrire.
Xhelatinen e shtrydhim dhe e veme ne nje tenxhere me nje luge uje qe te lengezohet. Me pas ia shtojme kremit te mesiperm dhe i perziejme me rrahesin elektrik.
Rrahim panen e mbetur me pak sheqer. Pana duhet te jete shume e ftohte, prandaj ju sugjeroj qe, para se proçedoni me rrahjen ta fusni 10 min. ne akull.
Ia shtojme panen kremit dhe i perziejme, jo me me rrahes elektrik por, me luge druri ose plastike. Levizja duhet te jete ne forme rrethore dhe jo shume e shpejte pasi pana mund te bjere.
E vendosim moussin ne frigorifer.
Per pergatitjen e biskotes pikante perziejme te gjithe perberesit: miellin, sheqerin pluhur, te bardhen e vezes dhe gjalpin, qe duhet te jete ne temperature ambjenti. Ndezim furren ne temp. 180°C.
Shtrojme mbi tepsi leter pjekjeje ose perdorim tave silikoni dhe e hedhim perberjen e mesiperme me luge, duke formuar nje rreth. E sperkatim me kakao dhe spec djeges. E pjekim ne furre per 6-7 minuta. E presim sipas deshires dhe e sherbejme me moussin e çokollates.
Sot gjeta ca mana toke qe nje fshatar i kishte mbledhur para se te vinte tek markata e se shtunes, prandaj i shtova moussit manat e tokes por, kjo embelsire shkon edhe me luleshtrydhe ose nese skeni fruta te fresketa sherbejeni vetem me biskoten.
P.S.: kete recete e kam gjetur tek nje reviste kuzhine italiane, shume e vjeter, ne mos gaboj e 1999. Aty ishin te botuara disa receta qe servireshin ne restorantet e famshme te Italise. Deri me atehere mua sme dilte asnjehere moussi i çokollates njesoj si ne restorant, pasi perdorja vetem pana te rrahur. Tani....YESSSSS!!!!
Kjo eshte afersisht receta qe une ndjek per musin me cokollate te bardhe, vetem se perdore panen per embelsira pa sheqer :)
ReplyDelete